Index Vakbarát Hírportál

Panyi Miklós: A Monty Python is elbújhat Karácsony Gergely mögött

2023. július 3., hétfő 21:28

„A Monty Pythonnak sem volt akkora képzelőereje, mint Karácsony Gergelynek” – fogalmazott Panyi Miklós, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára az Országgyűlés hétfői ülésén.

Az előző héten derült ki, hogy a budapesti főpolgármester 19 részletben, javarészt euróban és fontban, összesen több mint félmilliárd forintot kapott az előző választási kampányban egy II. kerületi párbeszédes politikustól a miniszterelnök-jelölti kampányára. 

Ez a téma az Országgyűléshétfői ülésén is napirendre került. Panyi Miklós államtitkár azt mondta: „A Monty Pythonnak sem volt akkora képzelőereje, mint Karácsony Gergelynek. A méhlegelők és a klímaerdők ura ugyanis azt állítja, hogy a jelentésben említett 506 millió forint zárt adománygyűjtő ládákban gyűlt össze. A főpolgármester úr biztosra ment: ezt a verziót inkább a Facebookon osztotta meg a nyilvánossággal, szóban ugyanis biztosan elnevette volna magát”.

Utalt arra is, hogy a a főpolgármester Facebook-posztjában azt állította: a hozzá köthető 99 Mozgalom Egyesület „a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat”.

Mert ugye Kőszegtől Tuzsérig úgy szokott ez történni, hogy a választó előbb nem az ellenzéki kampányrendezvényre, hanem egy pénzváltóba siet, hogy ropogós 100 eurósokat és 50 fontosokat váltson, és azokat dobálja bele a ládikákba

– jegyezte meg ironikusan a parlamenti és stratégiai államtitkár az azonnali kérdések órájában.

Hozzátette, hogy „a rendszerváltás utáni legnagyobb kampányfinanszírozási botránnyal állunk szemben, amelyben „Gyurcsány Ferencnek és tanítványának, Karácsony Gergelynek pedig tisztáznia kellene magát, de nem teszik [...]. Erről a dollárbaloldal, közte Karácsony Gergely először hallgatott, utána letagadta, míg most az előbb említett mesét adta elő, ami nevetséges, gyermekded, egyben méltatlan, szégyenletes magyarázkodás. Letagadták, hazudtak róla, és most újra hazudnak róla, közben pedig teljesen hülyének nézik a magyar embereket, köztük a budapesti polgárokat, a saját választópolgáraikat is” – mondta Panyi Miklós.

Végül azt is közölte: az Országgyűlésnek a történtek miatt az őszi ciklusban módosítania kellene a kampányfinanszírozási szabályokat, az illetékes hatóságoknak pedig a botrány minden részletét fel kell deríteniük.

Rovatok