Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas mennyiségű csapadék zúdult Magyarországra az utóbbi időben

2023. július 3., hétfő 21:08

Az idei év első félévében országos átlagban a szokásosnál körülbelül 20 százalékkal több csapadék hullott, csaknem kétszer annyi, mint a tavalyi aszályos év első hat hónapjában.

A hegyvidékek mellett a Dél-Dunántúlon nagy területen meghaladta a hathavi csapadék a 400 millimétert.

A legcsapadékosabb Kékestetőn a 700 millimétert is elérte az idei év csapadékösszege.

Az ország legszárazabb része a Dél-Alföld, ahol jellemzően 200 és 250 milliméter közötti csapadék esett eddig – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Megjegyezték, hogy tavaly az év első felében a Tiszántúlon többfelé 100 milliméter sem hullott, és a 250 millimétert is csak kevés helyen érte el az első félévben lehullott csapadék mennyisége. A júniusi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 76,7 milliméter volt, ami szintén átlagosnak tekinthető, 1991–2020 között ugyanis 71,8 milliméter volt az átlag.

A Mátra volt a legcsapadékosabb terület 

A csapadék többnyire záporokból, zivatarokból hullott, de több napon is voltak felhőszakadások, így az országon belül jelentős különbségek alakultak ki, akár kis területen belül is.

A legcsapadékosabb terület a májushoz hasonlóan júniusban is a Mátra volt, ahol 200 milliméter feletti havi csapadékot is mértek, a szárazabb Dél-Alföldön eközben többfelé 40 milliméter alatt maradt a júniusi csapadékösszeg – írták.

Rovatok