Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Győri Béla

2023. július 4., kedd 17:43

A Herczeg Ferenc-díjjal kitüntetett újságírót, a Krónika volt vezetőjét, a Vasárnapi Újság egykori főszerkesztőjét életének 80. évében, kedd délelőtt érte a halál – közölte a Magyar Fórum.

„Fájdalommal, megtört szívvel búcsúzunk kedves, hűséges barátunktól, harcostársunktól, Győri Bélától” – ezekkel a sorokkal búcsúzik a magyarforum.info oldal az újságírótól. 

Győri Béla pályafutása 1965-ben indult. Szolnokon együtt dolgozott Vass István Zoltánnal és Vadász Ágnessel. 1987-ben száműzték a Krónika vezetői székéből, és egy vasárnap délelőtti műsort, a Vasárnapi Újságot bízták rá. Az első, 1987. november 1-jén felhangzó adás után az alapító felelős szerkesztő neve összeforrt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság műsorával, nagyon hamar az adó leghallgatottabb magazinja lett. A Rádióból 1991-ben kellett eljönnie, mert a Vasárnapi Újságban helyt adott Csurka Istvánnak.

Később újságíróként csatlakozott a Magyar Igazság és Élet Pártjához, annak szóvivője lett. Folyamatosan publikált a kétszeres József Attila-díjas író, dramaturg, MDF-, majd MIÉP-alapító Csurka István lapjában, a Magyar Fórumban.

A cigánypasztorációt bemutató riportjaiért elismerést kapott II. János Pál pápától. 

2020-ban a közmédia által adományozott Herczeg Ferenc-díj átvétele után azt tanácsolta fiatal újságíró kollégáinak: 

Legyetek magatokkal békében, akkor biztosan jól fog menni minden. Legyetek békében, és szeressétek az igazságot és az Istent.

Rovatok