Index Vakbarát Hírportál

Komoly gondok a MÁV-nál: az egyik kocsiban nem működött a légkondi és az ablakok sem nyíltak

2023. július 4., kedd 07:32

Több utas is arra panaszkodott, hogy elviselhetetlen hőségben utazott a MÁV egyik járatán, az emberek a rosszullét határán álltak. A Vasutasok Szakszervezete szerint a jövőben egyre több meghibásodásra kell készülni. A MÁV úgy reagált, folyamatosan tervezik a fejlesztéseket, azonban gyakran anyagi akadályokba ütköznek.

Fullasztó élményben volt része a Nyíregyházáról Budapestre tartó InterCity-vonat utasainak vasárnap este.

A kocsiban ugyanis nem működött a légkondicionáló és az ablakokat is csak másfél óra utazás után nyitották ki.

Az egyik utas beszámolója alapján egy jegyellenőr csak akkor nyitott ablakot, mikor már többen hívták a MÁV ügyfélszolgálatát, hogy panaszt tegyenek.

„Rettenetes hőség volt, láttam a tikkadozó embereket, több gyerek volt, akik legyeztették magukat és mindenki próbált valamilyen innivalóhoz jutni” – mondta el az RTL-nek a vonat egyik utasa. Hozzátette, habár a vonaton lehetett vizet venni, azonban a rossz körülmények ellenére sem ajánlották fel azt ingyen.

A MÁV úgy reagált a helyzetre, hogy a légkondi már Nyíregyháza előtt meghibásodott, ezért a jegyvizsgáló azonnal ablakot nyitott. Azonban az egyik utas azt kérte, hogy a mellette levő ablakokat még ne nyissák ki, mert őt zavarja a huzat, ezért nem voltak nyitva az ablakok.

Csökken a karbantartásra szánt költség

A Vasutasok Szakszervezete szerint hatvanéves kocsik is közlekednek a vasúthálózaton, az InterCityk közül csak a legújabbakon működik tökéletesen a légkondi. Úgy vélik, a jövőben egyre több meghibásodás lesz.

A karbantartási költség minden évben csökken, és ez oda vezet, hogy egyre több hiba lesz a vasúti közlekedésben

– mondta Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

A MÁV az RTL-nek kifejtette, összes kocsijának 42 százaléka rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. Hangsúlyozták, hogy a jövőben kizárólag légkondicionált kocsik beszerzését tervezik, azonban ez attól is függ, lesz-e rá elég pénzük.

Rovatok