Index Vakbarát Hírportál

Új vezető az Országos Meteorológiai Szolgálat élén

2023. július 4., kedd 19:39

Lantos Csaba energiaügyi miniszter Szanka Gábort nevezte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat élére. A szakember célja, hogy fókuszba kerüljön a levegőtisztaság védelme, és javuljon a meteorológiai előrejelzések pontossága.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter 2023. július elsejétől Szanka Gábort nevezte ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjének – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A tárca szerint a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak megkerülhetetlen szerepe és feladata van az energiasemlegességi törekvések, valamint a fosszilis alapúról áramalapúra átálló energiatermelésben az időjárásfüggő megújuló energiák támogatásában, ezért a jövőben a szervezet tevékenysége tudományos és klímakutatási feladatokkal bővül – áll a minisztérium közleményében.

A kormány célja, hogy az OMSZ olyan korszerű és versenyképes szervezetté váljon, amely a dinamikusan változó kapacitásigényekhez igazodó struktúrájával megfelel az állam és az ügyfelek (energiaszektor, közlekedés, agrárium) által támasztott elvárásoknak

– tették hozzá.

Szanka Gábor villamosmérnök és közgazdász, több mint 18 éves felső vezetői és tanácsadói tapasztalattal rendelkezik pénzügyi, infokommunikációs és energetikai területen.

Az új vezető elsődleges céljai közé tartozik, hogy az intézménynél fókuszba kerüljön a levegőtisztaság védelme, és javuljon a meteorológiai előrejelzések pontossága, ami az időjáráshoz köthető eseményekre való felkészülésen túl a GDP növekedéséhez is hozzájárul a mezőgazdaságban, az energiaiparban, a közlekedésben és a turizmusban.

Rovatok