Index Vakbarát Hírportál

Képtelenség kiigazodni a mai időjáráson

2023. július 5., szerda 06:00

Napközben a Nyugat-Dunántúlon kell zivatarokra számítani (főként délutántól), de alacsonyabb valószínűséggel a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben is megjelenhet egy-egy góc. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökés kísérheti. A zivatartevékenység késő estére átterjedhet a Dunántúl keleti részeire is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki az ország jelentős részére.

Szerdán a napos-gomolyfelhős időben kezdetben délkeleten, majd délután elszórtan – nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az Északi-középhegységben – alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat – írja az Időkép.

A szél zivatarok idején erős, viharos lehet, zivataroktól függetlenül csak helyenként északnyugaton élénkülhet meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat továbbá arra figyelmeztetett, lendületbe jön Poly

Hajnalban 13 és 19, délután 27 és 33 fok között alakul a hőmérséklet.

Figyelmeztetést adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatar és felhőszakadás miatt. Az előbbi 14, az utóbbi 10 vármegyét érint: Békés vármegyében zivatar,

Fokozódik a fülledtség

Az orvosmeteorológia szerint szerdán tovább fokozódik a fülledtség, ami már az egészséges szervezetet is igénybe veheti. Különösen azonban az idősek és a keringési rendszer panaszaival élők veszélyeztetettek, náluk rosszullét, fejfájás, vérnyomás-ingadozás léphet fel. Megnyúlhat a reflexidő, kevésbé lehet pihentető az alvás, szédülés, koncentrálási problémák jelentkezhetnek.

Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat, így nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni. 10 és 16 óra között a naposabb tájakon nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Rovatok