Index Vakbarát Hírportál

„Netán a magyarok pénzét adták oda Ukrajnának?” – reagált a kormány a jogállamisági jelentésre

2023. július 5., szerda 17:19

„Brüsszel Magyarországot támadó újabb jelentése ismét megerősítette: annak ellenére, hogy minden vállalást teljesítettünk és folyamatosan egyeztetünk az Európai Bizottsággal, mégis folytatódik a nyomásgyakorlás" – így reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az Európai Bizottság szerdán közzétett, friss jogállamisági jelentésére.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán közzétette az Európai Bizottság a jogállamiság jelentést, amely azt jelzi, hogy bár egyes területeken történtek előrelépések Magyarországon, a folyamat még korántsem zárult le, a jövőben további ajánlásoknak kell eleget tenni. 

A KTK szerint a bizottság azért fogalmazott meg éles kritikát Magyarországgal szemben, mert „nem állunk be a háborúpártiak sorába".

A közlemény leszögezi, hogy a magyar kormány nem akar „migránsgettókat”, visszautasítja a rezsicsökkentés eltörlését, illetve meg meri kérdezni az Európai Bizottságot arról: hol van az a rengeteg pénz, amit Ukrajnának adtak.

Netán a magyarok pénzét adták oda?

– tette fel a kérdést a KTK.

A jelentést Varga Judit is kommentálta. Az augusztus 1-jével távozó igazságügyi miniszter Facebook-oldalán azt írta: a jelentés „a Bizottságban és egyes tagállamokban uralkodó közállapotok fényében érthetetlen". 

A Helsinki Bizottság szerint 6–2 az állás

A jogállamisági jelentésre a Magyar Helsinki Bizottság is reagált, mint írták, egyelőre 6–2 az állás, „aminek nem örülhetünk”.

„Az uniós jogállamisági jelentés tavaly 8 ajánlást fogalmazott meg, hogyan működhetne országunk tisztességesebben, kiszámíthatóbban és igazságosabban. Ebből a kormányerő csak 2 ajánlásnak tett eleget. Hatnak egyáltalán nem. Ez derül ki az Európai Bizottság idei jogállamisági jelentéséből” – összegezték röviden.

Rovatok