Index Vakbarát Hírportál

Juszt László Hont Andrásnak: A „pincsi” nem a gyerekekre vonatkozik

2023. július 5., szerda 13:56

Szoboszlai Dominik Liverpoolba igazolásáról szinte mindenkinek véleménye van. Juszt László újságíró például megjegyezte, hogy a futballista sikeréhez nincs köze a felcsúti labdarúgó akadémiának, amit ő „Pincsi-iskolának” nevezett. Juszt véleményére Hont András újságíró reagált, aki válaszát úgy kezdte: „Figyelj, te f*sz”. Szerinte ugyanis Juszt a gyerekeket pincsizte le. De nem késett sokáig Juszt válasza: ő Putyin pincsijeire célzott.

Az elmúlt napok slágertémája egyértelműen Szoboszlai Dominik volt, akit a Premier League-ben szereplő Liverpool szerződtetett vasárnap 70 millió euróért. A válogatott 22 éves csapatkapitánya ezzel többe került, mint a hat legdrágább magyar labdarúgó összesen, egyúttal 19-szeres angol bajnok történetének harmadik legdrágább futballistájává avanzsált. Az átigazolás kapcsán éles vitába keveredett egymással Juszt László szerkesztő-riporter, újságíró, valamint Hont András, az Átlátszó újságírója.

Felcsúti Pincsi-iskola

„Csak érdeklődöm. Szoboszlai Dominik, aki a Premier League-ben szereplő Liverpool támadó középpályása lett, akit 2017 októberében a The Guardian a világ legtehetségesebb 17 éves futballistái közé sorolt, akit az Európai Labdarúgó-szövetség 2020 januárjában a világ 50 legtehetségesebb labdarúgója közé sorolt, aki minden idők legdrágább magyar játékosa (70 millió euró) lett, ugye, nem a sokmilliárdos felcsúti Pincsi-iskolában lett azzá, aki? Őszinte gratuláció az édesapjának!!!” – írta kedden Facebook-oldalán Juszt László.

Hont András újságíró reakciója nem váratott sokáig.

Figyelj, te f*sz

– kezdte legkevésbé sem szofisztikált válaszát az Átlátszó újságírója, majd azzal folytatta, hogy lehet a magyar akadémiai rendszert kritizálni, szembeállítani Szoboszlai karrierjével, bár éppenséggel a magyar válogatottnak van még olyan tagja, aki Szoboszlaihoz hasonlóan egy percet sem játszott magyar klubban, és Szoboszlaival ellentétben nem jut el topcsapatba.

Hont arról is írt, hogy vannak külföldön nevelkedett játékosok, akik a profi szerződésig sem jutottak el. Ezzel együtt leszögezi, nem arról van szó, hogy a magyar utánpótlásképzés csodálatos volna, ne lennének benne obskúrus figurák, ne lehetne utálni vagy egyenesen gyűlölni egyes tulajdonosokat, konkrétan a felcsúti akadémiát alapító miniszterelnököt, vagy ne lehetne firtatni a labdarúgásba áramló pénzek eredetét.

De azt ugye vágod, hogy a helyzetről mit sem tehető és a te frusztrációdért sem felelős gyerekeket sikerült lepincsizned?

– zárta sorait Hont András.

„De a szövegértés nem megy”

Juszt László szerda délben megkereste az Indexet, hogy felhívja figyelmünket arra a posztjára, amelyben nem hagyta szó nélkül az Átlátszó újságírójának megjegyzését. Bejegyzését azzal kezdte, hogy „akkor még egyszer csak azoknak, akik megakadtak az általános iskola 3. osztályánál. Tehát olvasni, káromkodni, gyalázkodni már valamennyire tudnak, de a szövegértés nem megy.”

A szerkesztő-riporter posztjában leszögezte, hogy a „Pincsi” nem a gyerekekre vonatkozó jelző. Mint írta: a Putyin pincsije Orbán. Ezt szerinte ő mondta – igaz néhány évvel korábban, Lakitelken 2007. szeptember 30-án. Így: „Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei és ezt már mindenki kezdi veszedelmesnek látni.”

Szóval a még gyengébbek kedvéért: mára Orbán lett Európában Putyin kedvenc és leghűségesebb pincsije. Így már világos?

– üzente Juszt László.

Rovatok