Index Vakbarát Hírportál

Marad a kormány kezében a Stefánia Palota és a Honvéd Üdülő

2023. július 6., csütörtök 14:43

Sajtóértesülések szerint a kormány kész megválni több állami ingatlantól annak érdekében, hogy megtámogassák a jövő évi költségvetést. A Válasz Online cikke szerint szóba került a Stefánia Palota és a Honvéd Üdülő eladása is, ám Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter közösségi oldalán eloszlatta a kételyeket, egyik ingatlant sem adják el.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közösségi oldalán oszlatta el a kételyeket, marad a Stefánia Palota és a Honvéd Üdülő, nem tervezik eladni.

Állami ingatlanok eladására készül a kormány

Válasz Online múlt héten közölt arról részletes írást, hogy a birtokukba jutott dokumentum szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium 74 darab értékes állami ingatlan, döntően tóparti üdülők eladására készül. 

A nem nyilvános anyagból kiderül: a tárca tavaly egyszer már felmérte az eladható ingatlanvagyont, de akkor a vagyonkezelők ezeket az ingatlanokat szerették volna megőrizni, mivel a többségük használatban van. A listában gyermeküdülők, egyetemi és rendőrségi üdülők, sporttelepek és a Stefénia úti kulturális központ is felbukkant.

A portál cikke szerint az ingatlanok eladásából a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat a korábbinál több bevételt vár: 32,7 milliárd forintot. A cikket később frissítették, és mint kiderült, a hozzájuk eljutott dokumentum még csak munkaanyag volt, de július 3-án Orbán Viktor kormányfő az Országgyűlésben Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére megerősítette, hogy valóban eladják az üdülőket. 

A kormányfő szerint az a helyes, hogyha az állam nem foglalkozik üdülők fenntartásával, inkább fizetésemelést ad, hogy az állami szervek dolgozói tudjanak nyaralni, pihenni. A miniszterelnök legfeljebb egy-két olyan üdülő megtartását tartja szükségesnek, „amelyeknek történelmi jelentősége van, többet nem”.

Rovatok