Index Vakbarát Hírportál

Van, aki mentesül a CT- és MR-vizsgálatok államosítása alól

2023. július 7., péntek 06:02

A kormány közölte, államosítja a CT- és MR-vizsgálatokat, ezért novembertől a kórházaknak és a szakrendelőknek is fel kell mondaniuk az ezekkel kapcsolatos szerződéseket. A törvény szövege szerint azonban a „hiánypótló állami szolgáltatást végző szolgáltatókra” nem vonatkozik az új rendszer.

Mint megírtuk, a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítások alapján az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat. A változás értelmében novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat. 

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, amelyek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását. Az ezekkel kapcsolatos szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek kell felmondaniuk, újakat azonban nem köthetnek. Az államosításáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az intézkedés célja, hogy ne megosztott kapacitás legyen, a lehető legtöbb vizsgálatot a lehető leggyorsabban lehessen elvégezni.

A törvény szövege szerint azonban mégsem minden magánszolgáltatóra vonatkozik az államosítás: 

azok a magánszolgáltatók, amelyek „hiánypótló állami szolgáltatást” nyújtanak, köthetnek szerződést

– szúrta ki a 24.hu. A portál munkatársa a csütörtöki Kormányinfón kérdezte Gulyás Gergelyt az ügyben. A miniszter megerősítette, hogy 

a bonyolult és drága beavatkozásokat végző magánszolgáltatások továbbra is szerződhetnek az állammal.

Mint mondta, a gerincműtét is például egy ilyen összetett és drága beavatkozás, amelyhez az államnak nem éri meg önálló gerincközpontot létrehozni évi nagyjából száz műtétre. Ezért inkább a közgyógyellátás keretében, az állami egészségbiztosítás terhére szerződik egy magánszolgáltatóval, és egyesével kifizeti ezeket a műtéteket.

A 24 azt is kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy mennyibe kerül majd a magánszolgáltatók CT- és MR-eszközeinek megvásárlása és üzemeltetése. A miniszter egyelőre nem tudott pontos összeget mondani, de közölte, hogy reálisnak tartja a sajtóban megjelent 5–10 milliárdos összeget.

A Kormányinfóról szóló percről percre tudósításunkatide kattintva olvashatja el.

Rovatok