A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban is megrendezte az idén 25 éves, nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. Öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Mutatjuk a győzteseket!
Az idei versenyt 2019-hez hasonlóan ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a versenyzők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint teljesen felszerelt helyszíni fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző, fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot. A látogatókat zenei és kulturális programok is szórakoztatták.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában összesen 81 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, így semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A rendezvényen a versenyfagylaltok mellett kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is.
A fagylaltbemutatókon olyan különlegességeket is megismerhettek a látogatók, mint a „túróscsusza-fagylalt szalonnával” vagy a „sajtos-tejfölös lángos fagylalt”, valamint bemutatkozott a Gelato Europe Cup – Fagylalt-Európa-bajnokságon bronzérmet nyert magyar csapat „mogyoró, tonkabab, fekete ribizli” fagylaltja is.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
„M” – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Hozzáadott cukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória.
„Csokoládé” kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
„C/M-mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Különdíjak:
(Borítókép: A balatonmáriafürdői Florida fagyizó. Fotó: Varga György / MTI)