Index Vakbarát Hírportál

Alakul a strandidő, de még sokfelé lehet zivatar

2023. július 7., péntek 06:09

Többnyire meleg, napos időre van kilátás pénteken, azonban néhol még előfordulhat zápor, zivatar. Az érintett régiókban az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Pénteken az ország déli-délnyugati és keleti tájain még előfordulhat zápor, esetleg zivatar, ugyanakkor már többnyire napos időre van kilátás. Az északias szél többfelé élénk, északkeleten erős lehet.

Az Időkép szerint hajnalban 14–19 fok várható, míg délutánra 25 és 31 fok közé melegszik a levegő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzést zivatar miatt

Az érintett régiókban elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Hidegfront keseríti a jó időt

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint pénteken hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az arra érzékenyeknél fejfájás, izom- és hasi görcsök, vérnyomás-ingadozás és keringési problémák jelentkezhetnek.

A szelesebb tájakon ingerlékenység, nyugtalanság is jellemző lehet.

A meteorológusok hozzátették, a naposabb tájakon 10 és 16 óra között nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Strandidőre van kilátás a hétvégén

Szombaton friss lesz a hajnal, majd napközben országszerte igazi strandidőre van kilátás sok napsütéssel, amit csupán a nyugat felől fölénk sodródó vékony fátyolfelhők szűrhetnek. Csapadék nem várható. Keleten még élénk lehet az északi-északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Vasárnap már 29 és 34 fok közötti maximumokat mérhetünk. Továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, csapadék sehol sem várható. Az Időkép szerint légmozgás csak néhol élénkülhet meg átmenetileg.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok