Index Vakbarát Hírportál

Meleg karaktereket is tartalmazó könyveket fóliázott le a Libri

2023. július 7., péntek 10:24

A gyermekvédelmi törvény előírásainak kellett megfelelnie azoknak az LMBTQ-témájú könyveknek, amelyeket nemrég lefóliázott a Libri. Tavasszal a fogyasztóvédelmi hatóság több könyvesbolthálózatot is pénzbírsággal sújtott, amiért nem megfelelő helyen kínálták a jogszabály hatálya alá eső kiadványokat.

„Míg Angliában a Waterstones könyvesbolt LMBTQ-könyv-kiemeléseket csinál a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket a könyveket” – jelezte közösségi oldalán Rácz-Stefán Tibor író, aki maga is szerepeltet könyveiben homoszexuális karaktereket.

A Libri könyvesboltban egy videót is készített, amelyen látszik, hogy az átlátszó fólia miatt e kiadványokba nem lehet belelapozni, noha a címlapjuk és hátoldaluk látható. 

A Libri a közelmúltban került a Mathias Corvinus Collegium érdekeltségi körébe. A felvásárlásra komoly indulatokkal reagált az írótársadalom egy része. Krusovszky Dénes író úgy vélte, a tulajdonosváltásnak beláthatatlan következményei lesznek.

A könyvpiac jókora (legnagyobb) szelete tehát innentől nem a piac, hanem az állam felügyelete alá kerül.

A könyves piac felét birtokló cég a Telexnek a lefóliázást azzal indokolta, hogy a gyermekvédelmi törvény előírásainak kellett ezzel megfelelnie. 

Májusban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtotta a Librit és a Líra könyvesbolthálózatot is egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a gyermekvédelmi törvény előírásait követve nem ott kellett volna.

Ezért kerültek ki Papp Dóra könyvei is az ifjúsági kínálatból. A szerző a tapasztaltakkal összefüggésben megjegyezte:

Érted, megjön a könyv a nyomdából fóliában, aztán a kiadótól megrendeli a könyvesbolt, aztán egyenként újracsomagolja! Ezt úgy hívják, hogy cenzúra… Pride-ra július 15-én tessék elmenni, támogatni azokat, akikbe folyamatosan belerúgnak – most már ebbe a magyar szerzők is beletartoznak.

A Libri azt hangsúlyozta a lapnak, nincs szó arról, hogy a törvény miatt bármilyen könyv lekerült volna a kínálatukból. Minden eddig megvásárolható kötet kapható lesz a továbbiakban is a Libri könyvesboltokban, csak a jogszabály által érintett könyvek kihelyezésének módja változik. 

Rovatok