Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Előkelőbb helyet érdemelne Magyarország

2023. július 7., péntek 19:33

A területfejlesztési miniszter a Kulturális Diplomáciai Értekezlet sajtótájékoztatóján beszélt pénteken. Hangsúlyozta, hogy az EKF-programsorozat egy olyan regionális gazdasági modellt mutat fel, amely a kultúrára és a kreatív iparra épül.

Pénteken zajlott le a Kulturális Diplomáciai Értekezlet, amely során Navracsics Tibor elmondta véleményét Magyarország kulturális helyzetéről.

A tárcavezető úgy fogalmazott:

Azzal, hogy a térség idén viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, a kormány támogatása révén el tudunk indulni azon az úton, hogy ismertté váljon általa Magyarország, és méltán vegye fel a versenyt Európa más országaival, vonzó és keresett turisztikai célponttá váljon.

A miniszter elmondása szerint közösségi célt szolgáló épületeket újítottak meg, fontos szempont volt, hogy a régi, használaton kívüli épületek kapjanak ismét funkciót, valamint hogy olyan tartalommal töltsék meg őket, amelyek 2023 után is gazdagíthatják majd a térség kulturális kínálatát. Kiemelte a veszprémi vár megújítását, ami 2022-ben indult, és 2026-ig tart.

Veszprémbe május végéig 117 százalékkal több belföldi és 60 százalékkal több külföldi látogatott, mint tavaly hasonló időszakban – emelte ki Navracsics.

A kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár, Csaba Gábor jelentősnek nevezte a térségben végbemenő fejlesztéseket. Az államtitkár azt mondta, a cél az országkép pozitív alakítása, valamint az, hogy minél több turista érkezzen a régióba.

Rovatok