Index Vakbarát Hírportál

Belügyminisztérium: a Magyar Orvosi Kamara álhíreket terjeszt

2023. július 8., szombat 21:29

A kamara azt a hamis látszatot kelti, hogy az etikai bizottságok valójában államhatalmi szervezetek, holott a hivatásrend tagjai külső befolyástól mentesen választhatják meg tagjaikat az új rendszerben. Az új rendszerben a régi etikai bizottsági tagok is folytathatják munkájukat – írta szombaton kiadott közleményében a Belügyminisztérium.

A minisztérium arra reagálva adott ki közleményt, hogy a MOK nemrég passzív ellenállásra buzdította a tagjait az úgynevezett Vármegyei Etikai Rendszer létrehozása miatt. Arra kérték az orvosokat, hogy mérlegeljenek, mikor arról döntenek, „munkájukkal segítik az új rendszer létrejöttét, vagy inkább passzív ellenállással kivívják egy tiszta, transzparens, az orvos és beteg érdekét is szolgáló rendszer létrehozását”.

Az erre válaszoló minisztériumi közleményben azt írták, hogy az orvosi etikai eljárások tervezett új rendszerében csak az etikai bizottságok járhatnak el. Az eljáró etikai bizottságok tagjait a hivatásrenden belül kizárólag az orvostársadalom tagjai választhatják meg közvetlen választás útján.

Hozzátették: az etikai eljárásban politikai, államigazgatási, társadalmi szervezet nem választhat, nem jelölhet etikai bizottsági tagot. A korábbi rendszerrel ellentétben nem választható etikai bizottsági tagnak kórházi vagy egyetemi vezető. Az etikai bizottságok saját maguk választják meg vezetőiket.

Mindezek alapján senki nem tudja befolyásolni az egyes etikai eljárások kimenetelét – állítja a Belügyminisztérium.

Technikailag a választást az egészségügyi szolgáltatók rendszerének üzemeltetője bonyolítja le. Ez a választás tiszta és áttekinthető – írta a minisztérium, hozzátéve: az orvosetikai kódex tervezete a tárca honlapján a Tájékoztató és háttéranyagok között érhető el.

A MOK és a Belügyminisztérium közt még hónapokkal ezelőtt kezdődött egy konfliktus, miután egy törvénymódosítással eltörölték az orvosok kötelező kamarai tagságát. A MOK azóta is bírálja az egészségüggyel kapcsolatos újabb és újabb döntéseket.

Rovatok