Index Vakbarát Hírportál

A NAV nyomozást indít Karácsony Gergely kampányfinanszírozási ügye miatt

2023. július 8., szombat 06:18

A hatóság egyelőre semmilyen részletet nem árult el. A főpolgármester Kilencvenkilenc Mozgalmát érintő ügyben Tényi István tett feljelentést. Karácsony Gergely szerint mikroadományokból jött össze a félmilliárd forintnyi támogatás, amit egyetlen ember fizetett be.

Eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Karácsony Gergelyhez köthető Kilencvenkilenc Mozgalom ügyében – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint az ügyben Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás gyanújával. A feljelentéssel és a nyomozás elrendelésével kapcsolatban megkeresték a NAV sajtóosztályát is, tőlük azt a választ kapták, hogy nincs nyilvánosságra hozható információ.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 500 millió forint érkezett Karácsony Gergely választási kampánymozgalma, a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára, a befizető Perjés Gábor párbeszédes politikus volt. A tranzakció A 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról című titkosszolgálati jelentésből derült ki, amelynek titkosítását feloldotta a Nemzeti Információs Központ, a dokumentumot pedig közzétették az Országgyűlés honlapján is.

A MOZGALOM SZÁMLÁJÁRA EGYETLEN BEFIZETŐKÉNT ANNAK HIVATALOS KÉPVISELŐJE, PERJÉS GÁBOR AZONOSÍTHATÓ, AKI A SZÁMLA FELETT ÖNÁLLÓAN RENDELKEZIK. PERJÉS TIZENKILENC ALKALOMMAL ÖSSZESEN 506 MILLIÓ FORINTOT FIZETETT BE A SZÁMLÁRA. A TRANZAKCIÓK NAGYOBB RÉSZE VALUTÁBAN TÖRTÉNT.

A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. 

Karácsony szerint mikroadományokból jött össze a félmilliárd

„Bármit is állít a lakájmédia, még a propagandaminiszter irányítása alatt működő titkosszolgálat sem tett olyan állítást a jelentésében, ami szerint a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület adományai külföldről származtak volna” – reagált a hírre Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint az egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat.

Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban. Ez onnan is tudható, hogy benne van a nyilvános beszámolóban. Nagy titkosszolgálati akciót igazán nem igényel. De azt még a titkosszolgálati jelentés is rögzíti, hogy az adományok között dollár nem volt. Igaz, rubel se

– fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely nemrég az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának vendége volt, a teljes adás alább tekinthető meg.

Rovatok