Index Vakbarát Hírportál

Nyaralni megyek, mi legyen a szőrös gyerekkel?

2023. július 8., szombat 07:10

Nyaralás előtt dilemmát szokott okozni a kisállat-tulajdonosoknak, hogy mi legyen a házi kedvenccel, „a szőrös gyerekkel”, amíg a család a tengerparton pihen. Rá lehet bízni egy szomszédra, vagy be lehet adni panzióba, ahol tíz nap ellátásáért akár ötvenezer forintot is elkérnek. Ha pedig úgy döntenek, hogy magukkal viszik kedvencüket, számolniuk kell azzal, hogy a legtöbb szálláshelyen felárat kérnek értük. Nem szólva arról, hogy a külföldi utazáshoz többek között kisállatútlevél is szükséges. Összefoglaljuk a főbb tudnivalókat.

A kisállatok Európai Unión belüli utazása szempontjából először is két dolgot kell rögzíteni:

  1. az utazási szabályok a 27 tagállamon kívül Észak-Írországra és Norvégiára is vonatkoznak;
  2. kisállatnak elsősorban a kutya, a macska és a vadászgörény minősül.

Az uniós szabályok azokra az esetekre is kiterjednek, amikor házi kedvenc nem uniós országból érkezik be az Európai Unió területére. Így az Andorrából, a Feröer szigetekről, Gibraltárról, Grönlandról, Izlandról, Liechtensteinből, Monacóból, Norvégiából, San Marinóból, Svájcból vagy Vatikánvárosból uniós tagállamba vagy Észak-Írországba érkező hobbiállatok az adott országban kiállított kisállatútlevéllel is beléphetnek az Európai Unióba.

Mikrocsip, oltás, úti okmány

A legfontosabb szabályokat a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú szállításának állategészségügyi feltételeiről szóló 21/2015. (IV. 30.) FM-rendelet tartalmazza.

Az alábbi feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a kedvtelésből tartott állat elkísérhesse gazdáját egy másik tagállamba, illetve beutazhasson egy nem uniós országból az EU-ba:

A kedvtelésből tartott állat legkorábban az első veszettség elleni oltás beadásától számított 21. napon utazhat külföldre. Az első oltás egyébként mindössze fél évig érvényes, de ezt követően már elegendő évente megismételni. Az állatútlevél csak kutyáknak, macskáknak és görényeknek állítható ki. Más hobbiállatok esetében a vonatkozó tagállami jogszabályok az irányadók.

Európai kisállatútlevél

Az európai kisállatútlevél egy szabványos uniós minta alapján kiállított okmány, amely ma már nélkülözhetetlen az uniós tagállamok közötti utazáshoz. Az útlevél tartalmazza a kedvtelésből tartott állat leírását és adatait – többek között a mikrocsip vagy a tetoválás kódját –, a veszettség elleni védőoltásokkal kapcsolatos feljegyzéseket, valamint a tulajdonos és az útlevelet kiállító állatorvos elérhetőségét. Kutya, macska és vadászgörény számára bármely, engedéllyel rendelkező (magán)állatorvos, akinek az illetékes hatóság erre engedélyt adott, kiállíthat európai kisállatútlevelet.

A kisállatútlevél a kedvtelésből tartott állat teljes élettartama alatt használható, amennyiben az állat rendelkezik érvényes veszettség elleni védőoltással.

Vagyis az útlevél kiállítása az állatorvosok feladata. A mikrocsippel megjelölt állatok adatait internetes adatbázisban rögzítik, az idősebb, útlevéllel rendelkező állatok tetoválási számmal kerülnek a rendszerbe. Első hallásra kissé bürokratikusnak tűnik a rendszer, de a nyilvántartás segítséget jelent, ha a külföldi hatóság ellenőrzi az állatot, és megkönnyíti a gazdák helyzetét is, ha gond adódik, például elvész a tengerparton a kedvenc kutyus.

Ha nem uniós országból indul útra

Ha nem uniós országból vagy területről indulnak útra házi kedvencükkel, akkor az állatnak uniós állategészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkeznie, amelyet az indulási ország egy hatósági állatorvosa állított ki legfeljebb tíz nappal az Európai Unióba érkezést megelőzően. A bizonyítvány az uniós tagállamok közötti utazásra az említett időponttól számított négy hónapig vagy a veszettség elleni védőoltás lejártáig érvényes, attól függően, melyik következik be előbb.

Ezenfelül ki kell tölteni – és a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozó uniós állategészségügyi bizonyítványhoz csatolni kell – egy írásbeli nyilatkozatot is, hogy a helyváltoztatás nem kereskedelmi okokból történik. Erre a nyilatkozatra akkor is szükség van, ha a kedvtelésből tartott állat egy felhatalmazott személyre bízva utazik. Ebben az esetben a kedvtelésből tartott állatot a helyváltoztatástól számított öt napon belül vissza kell juttatni az állat tulajdonosának.

Felelős állattartás külföldön is

A felelős állattartás szabályai a külföldi nyaralásra is érvényesek. Utazás előtt a tulajdonosnak alaposan mérlegelnie kell, hogy tud-e gondoskodni az állatról. Természetesen számításba kell venni, hogy a szállodában, az apartmanban hogyan fogadják a kisállatot, milyen rizikóra, esetleges betegségre lehet számítani.

Gombosné Szűr Veronika állatorvos szerint gondolni kell arra is, hogy a családi programokat meg lehet-e úgy szervezni, hogy a kedvencre is jusson idő. Ha városnézésre indulnak, a kutyát nem hagyhatják a tűző napon az autóban, mert hőgutát kaphat, és az esti program idejére sem célszerű bezárni az apartmanba. A macskával talán még nehezebb a helyzet, mert őket nem igazán lehet pórázra kötni.

A strandolásnál is lehetnek gondok, mert a tengervíz nem tesz jót a kutya szőrének, ha megúsztatják, utána le kell mosni a bundájára száradt sót.

Ha repülővel megy nyaralni a család, a kutya általában a csomagtérben utazik, zárt, speciális szállítóban. Néhány légitársaság viszont megengedi, hogy a kisebb állatokat, például csivavát, a kézipoggyászhoz hasonlóan felvigyék a fedélzetre.

Ha magunkkal visszük kedvencünket, kötelességünk a felelős állattartás. A kisállatnak ugyanis kínzást jelent, ha a gazdák magukkal cipelik ugyan, de nem foglalkoznak vele. Csak az menjen házi kedvencével nyaralni, aki biztosítani tudja számára a kellemes együttlétet.

(Borítókép: Index)

Rovatok