Index Vakbarát Hírportál

Rétvári Bence: Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát

2023. július 8., szombat 15:08

A kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot mind az országban, mind a határokon kívül – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, Lakiteleken, az országos polgárőrnapon.

Rétvári Bence azt mondta, ha nincs a rend fenntartva a rendőrök vagy a velük együttműködő polgárok által, akkor az emberek a szabadságukat nem tudják megélni.

Ha rend van, akkor az erős és a gyenge egyenlő jogokkal rendelkezik, mert az állam, a rendőrség megóvja a gyengét az erősebb önkényeskedésétől, ezért a rend az alaptétele a szabadságnak 

– hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette: az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a bűncselekmények száma, és Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon.

2010 óta több mint két és félszeresére növekedett az az összeg, amit közbiztonságra, az emberek mindennapi biztonságának megvédésére fordíthat a kormány.

Továbbá, pénteken úgy fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, hogy a biztonságra, a magyar emberek védelmére jövőre 168 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, mint az idén. 

Rétvári Bence köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, akik az elmúlt évben összesen tízmillió járőrórát, a rendőrökkel és a határvadászokkal közösen pedig 393 ezer járőrözési órát teljesítettek. A polgárőrök számára a másik ember biztonsága a fontos. Beszédének végén az államtitkár méltató szavakkal biztatta a polgárőröket, hiszen ők a szabadidejüket áldozzák mások biztonságáért.

Sokat köszönhetnek a polgárőröknek 

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója hozzátette:

Magyarország kormánya elismeri és köszöni a több mint 60 ezer polgárőr áldozatos munkáját.

Hozzátette, a polgárőrök számíthatnak a kormány támogatására, a magyar emberek pedig számíthatnak a polgárőrök munkájára. A főtanácsadó kiemelte, hogy az elmúlt években a polgárőrök és a kormány sok ügy mellett állt ki közösen, és segítik egymást céljaik elérésében.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt év volt a legsikeresebb a polgárőrség történetében.

A költségvetés meghaladta a 2 milliárd forintot, a polgárőrök 10 millió munkaórát teljesítettek, több tízezer rendezvényt biztosítottak, és sikeresen részt vettek a határvédelemben is

– részletezte az elnök.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója azt mondta, a jól szervezett polgárőrség garancia arra, hogy békesség legyen az országban. Hozzátette, hogy egy polgárőr akár egyenruhában van, akár anélkül, állandóan készenlétben van. Az ünnepi köszöntők után a fiatal polgárőrök fogadalmi esküt tettek.

Rovatok