Index Vakbarát Hírportál

Óriási vita lett belőle, képviselők sora mondott le a beruházás miatt

2023. július 9., vasárnap 18:19

Miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy katódgyár épül Ácson, öt képviselő távozott a helyi testületből. A polgármester közben azt állítja, hogy valótlan és félelemkeltő állításokkal hergelik a lakosságot. Közmeghallgatás augusztusban várható.

Mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be június végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A bejelentés után a helyi civilek Kiáll(t)unk Ácsért néven hoztak létre szervezetet. Nyílt levelükben többek között arra emlékeztették Szentirmai István polgármestert, korábban tagadta, hogy akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó üzemet terveznek építeni a településen.

Leszögezték azt is,

mint városvezetőnek nem pusztán gazdasági és politikai elkötelezettség mentén kell a választóit és a városa polgárait képviselni, hanem a többségi jólét érdekében, azok testi épségének megóvása érdekében is mérlegelnie kell döntéseit, politikai elkötelezettségéhez kötődő pártfegyelmi meggyőződése ellenére is.

Az érdekvédelmi szervezet azt várta el, hogy a térség országgyűlési képviselője, Czunyiné dr. Bertalan Judit, valamint a városvezető tájékoztassa őket a gyár technológiájáról, az engedélyeztetési folyamatról, a hatástanulmányok eredményeiről vagy azok hiányában a tervezett vizsgálatok menetéről, a környezetimonitoring-tervekről, az építkezéshez kapcsolódó közforgalmi terheltségekre való felkészülésről, a 900 munkahely munkavállalóinak várható összetételéről, az esetlegesen betelepülő munkaerő elhelyezéséről.

„Valótlan és félelemkeltő állítások”

Szentirmai István kormánypárti polgármester június 21-i levelében úgy fogalmazott,

végtelen sajnálattal látom, hogy olyan hangadók hergelik VALÓTLAN és FÉLELEMKELTŐ állításokkal a lakosságot, akik politikai hasznot szeretnének húzni egy esetleges és INDOKOLATLAN pánikból.

A településvezető kiemelte, Ácson nem épül akkumulátorgyár, valamint semmi olyannak nem adnak teret, ami káros lehet az életükre, egészségükre. Később a technikai, hulladékkezelési részleteket pontokba foglalva tették közzé.

Fülöp Ferenc, a Huayou-csoporthoz tartozó Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója a Komárom-Esztergom Vármegyei Hírportálnak adott interjújában tisztázta: „Teljesen zárt láncú technológia a miénk, a felhasznált nyersanyagokat az EU- és a magyar szabványoknak mindenben megfelelve szerezzük be, szállítjuk és tároljuk. A termék előállítása a világ legfejlettebb automatizált gyártósorain történik. Fontos, hogy a katódgyártás a folyamat és a végtermék szempontjából is teljesen más, mint az akkumulátorgyártás”.

A 2026-os indulásig a tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés, próbagyártás folyamatát kell teljesíteniük.

A tervezés fél évig is eltarthat, mert nemcsak a csarnokok épületét kell megrajzolni, de minden használandó berendezésnek, technológiának is szerepelnie kell benne aprólékosan részletezve. Ha mindezzel megvagyunk, akkor kezdődik az engedélyeztetési folyamat. Ehhez csak annyit, hogy a magyar előírások szigorúbbak, mint az EU-s szabályok, és természetesen azon vagyunk, hogy mindkettőnek maximálisan megfeleljünk. Az a célunk, hogy kirakatberuházásként bizonyítsuk, lehet katódgyárat üzemeltetni a zöld értékek mentén

– húzta alá Fülöp Ferenc, hozzátéve: „Nagy mennyiségben megújuló energiát fog használni majd a gyár. Ez egyébként elvárás is a végfelhasználó autógyárak részéről. A BMW, a VW, egyéb európai autógyártók »felügyelete« a magyar hatósági kontroll mellett erős biztonsági garanciát jelent mindenkinek”.

Több képviselő is lemondott

„Elnézést kérek mindazoktól, akik bizalmat adtak nekem 2019-ben. Képviselői munkámat igyekeztem a legjobb tudásom szerint végezni, most azonban úgy érzem, a mandátumot vissza kellett adnom, amiről ma reggel a nyilatkozatomat a polgármesteri hivatalban leadtam” – jelentette be Facebook-oldalán Nagy Sándorné ácsi képviselő.

Nagy Sándorné kifejtette, mandátuma átvételekor esküt tett arra, hogy Ács város fejlődését, az ott élők érdekeit képviseli, de

a jelenleg kialakult körülmények közt úgy érzem, eskümet megtartani nem tudom. A településünk határában tervezett katódgyártó üzemről a sajtóbejelentést megelőzően tudomással nem bírtam. A tervezett beruházásról részletes, hiteles információkkal azóta sem rendelkezem. Az előzetes tájékoztatás hiányát, a hiteles széles körű információk hiányát – egy ilyen nagy horderejű beruházás esetén, ami nagyon sok szempontból érinti az itt élők életét – elfogadni nem tudom.

Az Euronews arról írt, a nyolcfős testületből már öten érezték úgy, hogy félre lettek tájékoztatva, és nem tudják megfelelően képviselni az ácsiak érdekeit. Az önkormányzati választásokat megelőző évben viszont nem lehet feloszlatni a testületet, a távozók helyét a listán hátrébb állók vehetik át.

„Számomra soha nem volt létkérdés a polgármesteri szék”

Szentirmai István a város hivatalos Facebook-oldalán később közölte, hogy jogos elvárása a lakosságnak a részletes tájékoztatás, amit a beruházó fog megtenni, „egyelőre annyit tudunk, amit már megosztottam önökkel korábban, hogy egy, a környezetet nem károsító, zárt rendszerű, csúcstechnológiás üzem építéséről döntött a befektető és a kormány (nem a város és én mint polgármester), de támogatom ezt az elképzelést, mert olyan előnyöket jelent majd Ács számára hosszú távon, amik végre kiemelhetik ezt a várost is arra a szintre, ahol a környezetünkben lévő sikeres települések vannak”.

A polgármester elmondta azt is, „nem vagyok sem fizikus, sem kémikus, de állatorvosként rendelkezem olyan ismeretekkel bizonyos anyagok tekintetében, hogy kijelentsem, ez nem akkumulátorgyár, hanem egy autóipari alkatrészt gyártó üzem, ami nem veszélyesebb, mint egy gyógyszergyár, és ha elhangzik egy kijelentés, hogy megbízható módon folyik majd itt a termelés, azt nincs jogom megkérdőjelezni”.

Amit teszek, és ami történik, azt a város érdekében teszem. Arra tettem esküt, hogy ennek a városnak a lakóit hozzásegítem ahhoz, hogy olyan körülmények között éljenek, ami megfelelő színvonalú és egészséges. Ehhez az eskühöz hűséges maradtam, és az is maradok, azok sértő megnyilvánulásai ellenére is, akik vagy az ismeretek hiányában, vagy politikai okokból támadják ezt a beruházást és személy szerint engem. Számomra soha nem volt létkérdés a polgármesteri szék, feladat. Vállaltam, mert olyan helyzetből kellett kimenteni Ácsot az utolsó pillanatban, amikor már a csődbiztos kopogtatott

– emlékeztetett Szentirmai István.

A településvezető kitért arra is, hogy a testület öt tagja nem folytatja a munkát, „annak ellenére sem, hogy lesz lakossági fórum, és feláll egy szakmai csoport, aminek ők is tagjai lehettek volna”.

Szentirmai István úgy látja, a távozó képviselők döntése mögött az áll, hogy csoportos félrevonulással demonstrálják, nem lehet bízni a polgármesterben, ami a közelgő választáson a saját halmukra hajthatja a vizet, „rágalmakkal és hazugságokkal gyengítik meg azt, aki jelenleg a város élén áll”. Visszautasította, hogy a leköszönő képviselők nem rendelkeztek kellő információval.

A levélből az is kiderült, hogy a lakossági fórumot augusztusban tarthatják meg. Az ácsi polgármesteri hivatalt az üggyel kapcsolatban közel két hete kerestük hivatalos elérhetőségükön, megkeresésünkre választ nem kaptunk.

(Borítókép: Csen Hung-liang 2023. június 21-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok