Minden évben három szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést koordinál a Nébih – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Balatonlellén. Nobilis Márton hozzátette: a tavaszhoz és a karácsonyhoz köthető vizsgálatok mellett jelenleg a nyári ellenőrzés zajlik, amelynek keretében a Balaton környéki vendéglátóhelyek kapnak kiemelt figyelmet.
Az államtitkár azt is ismertette, hogy az ellenőrzés fókuszában az éttermek higiéniai állapotának vizsgálata, illetve az alapanyagok nyomonkövethetősége áll.
Különös figyelmet fordítanak a hűtést igénylő alapanyagok előírás szerinti tárolására. A nyári szezonális ellenőrzések során az élelmiszer-biztonság felügyelői eddig a Balaton környékén 32 strandbüfét ellenőriztek.
A szakemberek figyelemmel kísérték a létesítmények üzemelésének higiéniai körülményeit, a készített és forgalmazott ételek biztonságát, valamint nyomonkövethetőségét.
Nobilis Márton arra is kitért, a szakemberek jellemzően a dokumentációk hiányát tapasztalták, de eddig két esetben kellett csak intézkedni. Majd hozzátette:
Az ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a büfék nagy része tiszta, rendezett, és élelmiszer-higiéniai szempontból is biztonságosan üzemelnek.
Dr. Helik Ferenc, a Nébih elnökhelyettese megerősítette, a hatóságnak nem az a célja, hogy minél több büntetést szabjon ki, hanem az, hogy biztonságos élelmiszerhez jussanak a vásárlók és fogyasztók a vendéglátóhelyeken is.
A strandbüfék után a most induló ellenőrzés a Balaton környékén működő vendéglátóhelyeket érinti. Felhívta egy-egy tipikus hibára is a vendéglátósok figyelmét, például az áruk eredetét igazoló dokumentumok megőrzése vagy a hűtést igénylő termékek megfelelő tárolása – összegezte az Agrárminisztérium.