Index Vakbarát Hírportál

Még a honvédségtől is menesztették a volt vezérkari főnököt

2023. július 10., hétfő 11:57

A fiatalítási hullám miatt Ruszin-Szendi Romulusznak is távoznia kellett a honvédségtől, aki pár hónapja még a magyar hadsereg vezérkari főnöke volt.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot április 26-án mentették fel tisztségéből, érdemi indoklás nélkül. A helyére Böröndi Gábor altábornagy érkezett.

Most a hvg.hu számolt be arról, hogy Ruszin-Szendinek azóta az egész honvédségtől távoznia kellett, méghozzá a fiatalítási hullám miatt, amelyet még az év elején, az ő parancsnoksága idején hirdetett meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A portál azt írta, hogy

a leváltása után két hónappal, június 26-án a Honvédségtől is távoznia kellett a volt vezérkari főnöknek.

A hvg.hu úgy tudja, mostanáig úgy volt, hogy Ruszin-Szendi diplomataként folytatja, és az ankarai magyar nagykövetség vezetését bízzák rá. A májusban 50. életévét betöltő Ruszin-Szendi Romulusz 28 évig szolgált a honvédségnél. Ezek miatt rá is vonatkozott a szabályozás, amely értelmében sok másik tapasztalt katonát is eltávolítottak a honvédségből.

Kérdés, mi lesz vele

Az utóbbi hónapokban honvédségi berkekben azt pletykálták, Ruszin-Szendi Romulusz sorsa valójában már hónapokkal korábban eldőlhetett, az év elején – legalábbis ami a vezérkari főnökségét illeti. A HVG szerint azonban Ruszin-Szendi nemcsak erre, hanem a honvédségből való végleges távozásra is készülhetett már hónapok óta,

és ez idő alatt a jövőbeli tervei többször is változtak.

Kezdetben úgy volt, hogy Washingtonban kap fontos megbízatást, de erről le kellett tennie. A HVG szerint ez azzal is összefüggésben lehetett, hogy utódja Böröndi Gábor lett.

Ezután, már B tervként jött a diplomata karrierterv: először egy afrikai ország magyar nagykövetségét vetették fel, majd utána jött az ötlet, hogy az ankarai magyar külképviseletet vezethetné. Ahhoz, hogy e tisztségre kinevezzék, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának is nagykövetjelöltként kellene meghallgatnia, de erre nem került sor. A lap úgy tudja, ősszel meghallgathatták volna a parlamentben, de végül „más döntés született”, és ez lekerült a napirendről. 

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt közölte, hogy a volt vezérkari főnök más területen folytatja a „haza szolgálatát”. Hogy hol, az egyelőre nem világos, erről egyelőre sem a honvédelmi, sem a külügyi tárca nem nyilatkozott. 

Rovatok