Index Vakbarát Hírportál

Egyre kevesebb a pályakezdő tanár

2023. július 12., szerda 14:06

Kevesebb mint kétezer friss diplomás pedagógus állt munkába az elmúlt tanévben, miközben több mint ötezer tanár is nyugdíjba mehet idén.

Összesen 1884 volt az újonnan belépő pedagógusok száma a köznevelésben a 2022/2023-as tanévben – közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal. Míg eközben az idén nyugdíjba menők száma az 5 ezret is meghaladhatja.

A lap a felvi.hu adataiból megnézte, hogy 2017-ben összesen 18 183-an jelentkeztek pedagógusképzésre, akik közül 9091 hallgatót vettek fel. Vagyis a jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus.

Nahalka István oktatáskutató szerint nagyon alacsony a hivatásukat az elmúlt tanévben elkezdő pedagógusok száma, sőt „kifejezetten tragikus”, ha figyelembe vesszük, hogy a pályakezdők egy része már a gyakornoki idő lejárta után pályaelhagyó lesz.

Rámutatott, hogy ilyen kevés pályakezdővel még a nyugdíjba vonulókat sem lehet pótolni, hiszen évente átlagosan 34 ezer pedagógus lesz nyugdíjas. Ráadásul a következő években egyre kevesebb lesz a friss diplomás tanár, mert 2017 és 2022 között jelentősen lecsökkent ennek a képzési területnek a vonzereje.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Köznevelési Információs Rendszer adataira hivatkozva  elmondta, hogy idén várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt.

Ebbe beletartoznak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok és az alsós tanítók is, ugyanakkor nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba. Vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az 5 ezret is meghaladja majd – tette hozzá a lapnak.

Rovatok