Index Vakbarát Hírportál

Internetes csalók fő vadászmezőjévé vált a Vinted.hu

2023. július 12., szerda 16:06

Kisgyermekes családok megtakarításait is ellopták azok a csalók, akik az egyik ruházati webáruház felhasználóit átverve megszerezték azok bankkártyáinak adatait – értesült az Index. Voltak olyanok, akiknek több tízmillió forintot lovasítottak meg a bankszámlájukról. A webáruház működtetői hallgatnak, a rendőrség nyomoz.

A Vinted elnevezésű online felülettel összefüggésbe hozható adathalászat kapcsán 2023. január 1-jét követően a rendőrség nyomozó hatóságainál 226 büntetőeljárás indult csalás, illetve információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt

– tájékoztatta az Indexet az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

A rendőrség tájékoztatása szerint volt, akit az az internetes csalók 10 ezer forinttal károsítottak meg, de akadtak olyanok is, akiknek több tízmillió forintot emeltek le a számlájukról.

Sok reklám, kevés biztonság

A Vinted.hu oldal jelenleg egy igen népszerű online piactér, amely igen erős reklám- és egyéb marketingkampányt folytat, akként reklámozva magát, hogy az átlagos, az internetes kereskedelemben kellő jártassággal nem rendelkező felhasználó gyorsan és biztonságosan tud használt ruhát, egyéb dolgokat venni és eladni.

A Vinted bemutatkozása, annak jellemzői azt sugallják egy átlagos felhasználó részére, hogy ezen online piactér használata kockázat nélküli, a felhasználok adatai biztonságban vannak. Ráadásul az erős marketingkampány jelentős számú magyar felhasználót ért el, akik bíztak abban, hogy az adatbiztonság az online piactér mögött álló gazdasági társaság prioritásai közé tartozik.

Sajnálatos módon a vinted.hu oldal manapság az internetes csalók fő vadászmezeje lett

– nyilatkozta az Indexnek Horváth Ádám Gergely ügyvéd, akit az átvert felhasználók közül többen is felkerestek jogi segítségért. Azoknál, akik a ruházati webáruház oldalán regisztráltak és eladóként egy terméket töltöttek fel az oldalra, a csalók – a vinted.hu alkalmazásán keresztül – vevőként jelentkeztek a meghirdetett termékekre.

Az ügyvéd kiemelte, az oldal üzemeltetőjének nincs semmi köze az eddig tapasztalt visszaélésekhez, azonban – nyilván a tömeges bejelentések után – a vinted.hu oldal is kialakíthatott volna megfelelő védelmet. Vagy tájékoztathatta volna a felhasználókat, hogy kellő időben felismerhessék a csalási tevékenység első lépéseit.

Az internetes csalás lépésről lépésre

A felhasználó kapott egy hivatalosnak tűnő e-mailt a vinted.hu oldaltól, amelyet azonban már a csalók generáltak. Ebben az e-mailben megadnak egy linket, ami rövid ideig érhető el. A linken egy hivatalosnak tűnő oldal jelent meg, ahol a fizetési módot kellett kiválasztani. Az e-mailben részletes lépések vannak megjelölve, utánozva a Vinted logóját, betűtípusát és az egész dizájnt. Az oldalon ki kellett választani a bankot és megadni a bankkártya adatait. Innét az OTP Bank tökéletesen klónozott bejelentkező oldala jelent meg, ahová a felhasználónak be kellett jelentkeznie.

Itt a felhasználótól elkérték a bejelentkező adatokat, beíratták vele az OTP banktól kapott bejelentkező sms-kódokat. A csalók innentől már átvették a felhasználó bankszámlája feletti rendelkezési jogot, és a felhasználó teljes bankszámlaegyenlegét ellopták.

„A felhasználó ezt észlelve természetesen megkeresi a bankját, megy a rendőrségre, de a bank ezeket a panaszokat visszautasítja, jellemzően joggal, mivel a felhasználó saját maga adta meg a csalóknak az adatait” – mondta el Horváth Ádám Gergely.

Az ügyvéd szerint a károsultak közül nagyon sokan jelentették a problémát a vinted.hu-nak, de tudomása szerint érdemi reakció eddig nem született, az online piactér semmilyen érdemi intézkedést nem tett a csalások megelőzéséére.

3000 tagú Facebook-csoport

A felhasználói panaszok figyelmen kívül hagyása oda vezetett, hogy már több 1000 károsult van, köztük kisgyermekes családok, akinek a teljes megtakarítását ellopták. Álláspontom szerint mindez megelőzhető lett volna, ha a vinted.hu legalább tizedannyit fordít felhasználói védelmére és informálására, mint amennyit a reklámra költött

– mondta a károsultak jogi képviselője. A Facebookon egy 3000 tagból álló csoport alakult, mind a vinted.hu internetes portálon szerették volna értékesíteni használt ruháikat.

Az ügyvéd szerint a tény, hogy hosszú ideje semmilyen érdemi intézkedés nem történt a felhasználók védelme és informálása érdekében, vélhetően felbátorította a csalókat, így válhatott tömegessé ez a gyakorlat.

Az Index megkereste a vinted.hu oldal működtetőit is, de eddig semmiféle visszajelzést nem kaptunk.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok