Index Vakbarát Hírportál

Közel ezermilliárd forintba kerül naponta a háború

2023. július 13., csütörtök 12:06

Ukrajna látja azt, hogy az oroszok képesek még akár évekig is elhúzni a háborút, ezért követ el mindent, hogy a NATO-tagországok támogatását elnyerjék, vagy csatlakozhassanak a szövetséghez – közölte Tarjányi Péter a Frontvonal legújabb adásában. A biztonságpolitikai szakértő hangsúlyozta, a konfliktus már annyira eszkalálódott, ha hirtelen békét kötnének, akkor is generációknak kellene felnőni ahhoz, hogy az orosz és az ukrán fél normális viszonyt ki tudjon alakítani.

„Törökország bizonyos tekintetben nyertese a háború miatt kialakult helyzetnek” – fogalmazott Tarjányi Péter.

Hozzátette, a törökök mind a két fél irányába tesznek gesztusokat, diplomáciai szempontból mind a két oldalról élveznek előnyöket. Tarjányi Péter szerint a NATO-csúcson arról nem születhetett döntés, hogy Ukrajna csatlakozzon a szövetséghez, de eredményt mindenképpen fel kell mutatniuk,

így Zelenszkij elnök valószínűleg újabb ígéreteteket kaphatott arra, hogy nyugati fegyverrendszereket biztosítanak nekik a tagországok.

Mostanra már biztossá vált, hogy a tavaszi-nyári ellentámadás nem úgy halad, ahogy azt a nyugati szövetségesek és Ukrajna is eltervezte, az orosz védelem bizonyította, hogy stabil lábakon áll – elemezte a frontvonal jelenlegi helyzetét Tarjányi Péter.

A biztonságpolitikai szakember arról is beszélt, hogy a kialakult helyzetet az ukrán fél is felismerte, ezért a rendelkezésre álló fegyverrendszereinek jó részét még fel sem használta, és arra törekszik, hogy kifárassza az oroszokat. Tarjányi Péter elmondta,

míg tavaly nagyságrendileg 650 millió dollárjába került Oroszországnak a háború finanszírozása, mára ez az összeg elérte a napi 1 milliárd dollárt is, de az ukrán félnek is hasonló költségei vannak napi szinten.

A szakember ugyanakkor emlékeztetett, hogy míg Oroszország ezt maga finanszírozza, addig az ukrán költségeket jelentős részben a nyugati szövetségesek vagy hitelek állják.

Az elmúlt 30 évben a nyugati világ elhitte, hogy nem lesz a mostanihoz hasonló háború, és ez nagy hiba volt – közölte Tarjányi Péter. E miatt a tévedés miatt van az, hogy a legnagyobb katonai szövetség, a NATO sem tud elegendő lőszert, rakétát vagy harci eszközt biztosítani Ukrajna számára a védekezéshez – emelte ki állandó szakértőnk.

Frontvonal korábbi adásait ide kattintva tudja visszanézni.

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó: Hartl Nagy Tamás / Index)

Rovatok