Index Vakbarát Hírportál

Több vármegye területére is narancssárga riasztás adtak ki

2023. július 13., csütörtök 16:30

Heves zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala, Somogy és Veszprém vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a három vármegye egyes járásaiban heves zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint csütörtök délután nyugat, délnyugat felől heves zivatarok érkeznek. A leghevesebbek várhatóan rendszerbe szerveződve vonulnak majd a déli megyékben keleti irányba.

Késő estére északnyugat felől már nagyobb területen stabilizálódhat a légkör. Péntek hajnalban a zivatarok kelet felé elhagyják az országot.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű, néhol 5 centiméteresnél is nagyobb jég, 80–100 kilométer/órás vagy ennél erősebb szélvihar, valamint felhőszakadás lehetséges.

Mint megírtuk, csütörtök hajnalban erős vihar vonult végig Magyarországon, amely reggel elérte a fővárost is. Országszerte pusztított a vihar, több helyen fákat döntött ki és épületek tetőszerkezetét rongálta meg.

A győri Déry Tibor utcában egy nagy méretű fa az ott parkoló autókra dőlt. Téten a villanyvezetéket is leszakította egy fa, Peresznyén pedig egy családi házra dőlt egy fa, beszakítva a tetőszerkezetet. De a vonatközlekedésben is fennakadásokat okoztak a heves zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hat vármegyére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést is kiadta. Heves zivatarokra lehet számítani Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, valamint Békés vármegyében. Zivatarok miatt másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben 

Zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom vármegyében. Felhőszakadás miatt az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, míg magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, és Békés vármegyében adtak ki figyelmeztetést.

Romániában is nagy a vihar, késnek a Budapestre tartó vonatok

Több Budapestre tartó nemzetközi vonat is elakadt csütörtökön délután Észak-, illetve Dél-Erdélyben a vasúti pályát is megrongáló viharok miatt – írta közleményében a Román Vasúttársaság (CFR).

A CFR közölte, hogy az észak-erdélyi Beszterce-Naszód, illetve a dél-erdélyi Hunyad megyét érintő csütörtök délutáni viharok a vasúti közlekedésben is fennakadást okoztak. Több magasfeszültségű vezeték áramellátása megszűnt, több vonat az állomásokon vagy a nyílt pályán vesztegelt.

A Brassóból reggel Budapestre indult 366-os számú nemzetközi InterCity-járat a Beszterce-Naszód megyei Sajómagyaros és Sajószentandrás között akadt el, és 160 perces késést halmozott fel.

Az észak-erdélyi megyében több belföldi régiót összekötő gyorsvonat is elakadt, például a GalacKolozsvár, illetve JászvásárTemesvár járat. Ennek oka, hogy az erős szélben kidőlt fák több szakaszon a vasúti pályára dőltek, elszakítva a magasfeszültségű vezetékeket.

Hunyad megyében a szintén Brassóból induló és Budapestre tartó 74-es számú IC-vonat vesztegelt Magyarbrettye és Déva között. A CFR honlapja szerint 24 perces késéssel érkezett a kürtősi határállomásra.

A csütörtök délutáni vihar nem csak a vasúti közlekedésben okozott kárt Beszterce-Naszód megyében. Besztercén számos fa dőlt ki az erős szél nyomán, tetődarabokat is leszaggatott, melyek gépkocsikat rongáltak meg – számolt be az Agerpres hírügynökség.

Bethlenben az épülő körgyűrű hídjának betongerendáit emelte el és törte össze a viharos szél, mivel még nem voltak a pillérekhez rögzítve. Az észak-erdélyi megyében számos településen szünetel az áramellátás.

Hunyad megyében egy nappal korábban volt hasonló erősségű vihar, Vajdahunyadon a polgármesteri hivatal jelentése szerint több mint 60 fát döntött ki, 20 tetőt és 14 gépkocsit is megrongált. Erdélyben a napokban több megyére érvényes másodfokú viharriadó, és ezzel egyidőben kánikulariasztás is érvényben van.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok