Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a jánoshalmi rablópárost, akik összesen tíz bűncselekményt követtek el

2023. július 13., csütörtök 15:03

A jánoshalmi rendőrök vádemelést javasolnak két férfi ellen, akik több vagyon elleni bűncselekménnyel gyanúsíthatóak. Egyikük betörésekre, társa autófeltörésekre szakosodott, de volt közös balhéjuk is.

A nyomozók gyanúja szerint egy 21 éves és egy 29 éves helyi férfi Jánoshalma területén március, április és május hónapban több vagyon elleni bűncselekményt követett el.

A fiatalabbik gyanúsított rövid idő alatt több boltba, büfébe is betört, és mindent magához vett, amit ért. Az egyik helyről szeszes italokat lopott, máshonnan három mobiltelefont, de előfordult, hogy 9 kilogramm sajttal és némi készpénzzel távozott. Májusban megkísérelte befeszíteni egy dohánybolt ajtaját, itt azonban nem járt sikerrel.

Még ugyanezen a napon egy felújítás alatt álló családi házat is meglátogatott hívatlanul, és éppen kutatott az értékek között, amikor a tulajdonos tetten érte, és a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta.

A fiatalt a nyomozók kihallgatták és őrizetbe vették.

Az ügy másik gyanúsítottja egy 29 éves helybeli. Ő a gyanú szerint három gépkocsit tört fel, és azokból krovakészletet, navigációs eszközt, kábeleket, transzmittert tulajdonított el. Egy üzlet ajtaját is felfeszítette, de beljebb egy rács állta az útját, így a boltba már nem tudott bejutni.

Kettejük rovásán összesen 10 lopás van, ám csupán egyet követtek el közösen. A helyi buszmegálló előtt megláttak egy lezárt biciklit, amelyről levágták a lakatot és eltolták. A kétkerekűvel egy fiú járt iskolába – olvasható a police.hu oldalán.

Az idősebbik férfi szabadlábon védekezhet, társa azonban jelenleg is letartóztatásban van. Ügyükben a vizsgálat befejeződött, a Jánoshalmi Rendőrőrs munkatársai vádemelést javasolnak ellenük.

Sok a probléma a településen az elmúlt időszakban

Néhány hete a Bács-Kiskun vármegyei Jánoshalma melletti Kiskunhalas, a közel 30 ezer főt számláló város polgármestere a Facebook-oldalán adott hangot elégedetlenségének. A probléma szerinte a „pitiáner, drogos tolvajok és a vidékről idevezényelt, erőszakos kéregetők” jelenléte a településen.

A „vidékről vezényelt emberek” pedig egy korábbi jánoshalmi eset tükrében is előkerültek, mint akik sok gondot okoznak. Akkor egy bódult állapotban lévő férfi ölt meg egy idős asszonyt a saját otthonában, majd a televíziójával távozott. Jánoshalma polgármestere akkor közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, amiben részvétét fejezte ki a családnak, de több felháborodott komment is érkezett a bejegyzésre. 

Június elején egyébként a rendőrség kísérletet tett a drogkereskedői hálózat elleni küzdelemre Bács-Kiskun vármegyében. Több más vármegye rendőreinek közreműködésével 2023. május 31-én hajnalban 23 helyszínen csaptak le egy időben a rendőrök.

A házkutatásokkor több mint 3000 adagnyi – több millió forint értékű – új pszichoaktív anyagot, valamint egy 570 tőből álló kábítószer-ültetvényt találtak és foglaltak le a nyomozók.

Rovatok