Index Vakbarát Hírportál

Több embert is ki kellett menteni a Balatonból csütörtökön

2023. július 14., péntek 18:03

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai négy embert mentettek ki a tóból július 13-án. A vízi rendőrök azt kérik a nyaralóktól, hogy figyeljenek a viharjelzésekre, valamint vigyázzanak egymásra, főként a gyerekekre és az idősekre.

Csütörtökön többen is szorult helyzetbe kerültek a Balatonon – írta a police.hu.

A vízi rendőrök egy kőgátra fennakadt vitorlást, túl messzire úszó fiatalokat, valamint egy SUPost segítettek ki szorult helyzetükből.

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a figyelmet, hogy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, főként a gyermekekre, hiszen nagyon gyorsan alakulhat ki veszélyhelyzet. Hozzátették: az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebbekére, ezért ők is fokozott veszélynek vannak kitéve.

A viharos időjárás kapcsán a rendőrség kiemelte, elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint – a vitorláshajók kivételével – nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a balesetek megelőzése érdekében a következőket tanácsolja a nyaralóknak:

A vízi rendőrök hangsúlyozzák: a viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A rendőrség arra kéri a parton nyaralókat, hogy amennyiben bajba kerülnek, vagy környezetükben bajba került embert észlelnek, tegyenek bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán.

Rovatok