Index Vakbarát Hírportál

Elvonul a front, mindenkit fokozottan fenyeget a hőguta veszélye

2023. július 14., péntek 05:50

Pénteken napos idő várható kevés záporral, napközben csak egy-egy zápor alakulhat ki. A hőség néhány fokot mérséklődik, a nappali maximumok 29 és 33 fok között alakulnak.

Péntekre virradóan még főként a déli tájakon számíthatunk zivatarokra, heves zivatarra, de reggelre felszakadozik a felhőzet. Napközben legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki. Sok lesz a napsütés, a hőség néhány fokot mérséklődik – írja az Időkép.

A mérsékelt szélben 29–33 fok közötti csúcshőmérsékletre van kilátás.

Péntekre elvonul a hidegfront, mögötte néhány fokot mérséklődik a hőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre két vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat Békés és Hajdú-Bihar vármegyében.

Friss lehet a reggel, de az éjjel zivatarok még okozhatnak megszakításokat az alvásban. Nappal fáradtabbak lehetünk, a meleg bágyadtságot, tompaságot okozhat. Az időseknél és szívbetegeknél vérnyomás-ingadozás, rosszullét, keringési problémák jelentkezhetnek. A napos idő azonban pozitív hatással lehet hangulatunkra.

Mindenkit fokozottan fenyeget a napszúrás és hőguta veszélye.

Délelőtt tíz és délután 4 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt. 

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok