Index Vakbarát Hírportál

Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon

2023. július 16., vasárnap 19:01

Magyarország az Európai Unió, Ruanda az afrikai kontinens kapuja – mondta Novák Katalin köztársasági elnök vasárnap, miután megbeszélést folytatott Paul Kagamével, a Ruandai Köztársaság elnökével.

Novák Katalin kiemelte, hogy ez az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök Ruandába látogat, ez tehát mérföldkő lehet a kétoldalú kapcsolatokban.

Az államfő elmondta, Ruanda és Magyarország jó példát mutathat arra is, hogyan kell együttműködni a kölcsönös tisztelet alapján, ezért üdvözölte, hogy a megbeszélés eredményeképpen Kagame elnök bejelentette, Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon.

Novák Katalin azt is elmondta, hogy a találkozó lehetőséget adott arra is, hogy a béke fontosságáról beszéljenek, továbbá az a három dokumentum, amelyet aláírtak, szintén hozzájárulhat a két ország jövőbeni együttműködéséhez.

A résztvevők megállapodásokat írtak alá a Stipendium Hungaricum Program meghosszabbításáról, a magyar–ruandai nukleáris oktatásról, valamint egy finanszírozási megállapodást segélyhitelprogramban megvalósítandó vízipari projektről 52 millió dollár (több mint 18 milliárd forint) értékben.

Rovatok