Index Vakbarát Hírportál

A magyarok szerint elfogadhatatlan a külföldi kampányfinanszírozás

2023. július 17., hétfő 05:48

A felnőtt magyarok döntő többsége nem tartja elfogadhatónak, ha pártok és politikusok kampányait közvetlenül vagy közvetve külföldről finanszírozzák – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb kutatásából, amelynek eredményeit vasárnap juttatták el az MTI-hez.

A közleményben felidézték, hogy eddigi információk alapján a baloldali pártok mintegy négymilliárd forintnyi forráshoz jutottak az amerikai progresszív körökhöz köthető szervezeteken keresztül, amelyet a 2022-es országgyűlési választás kampányidőszakában használhattak fel.

A Nemzeti Információs Központ közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése nemzetbiztonsági kockázatként értékeli „a politikai hatalom gyakorlását eldöntő választói akarat külföldi, közvetlen és szervezett befolyásolását”.

A felmérésben a baloldali pártok politikai korrupciós botrányát a megkérdezettek túlnyomó része elítélte, a válaszadók 63 százaléka elfogadhatatlannak tartja a hazai pártok és politikusok kampányainak közvetett és közvetlen külföldi finanszírozását, és még a baloldali érzelmű szavazók több mint harmada (35 százalék) is elutasítja az idegen befolyásszerzést – közölte az Alapjogokért Központ.

Az elemzés szerint az elutasító attitűd mögött az állhat, hogy a válaszadók az „idegen érdekeket harsányan képviselő” ellenzék politikai üzeneteivel nem tudnak azonosulni: háború és párhuzamos társadalmak helyett békét és biztonságot, genderpropaganda helyett gyermekvédelmet szeretnének – „nem úgy, mint a magyarországi baloldal finanszírozói”.

Az országosan reprezentatív közvélemény-kutatás július 1012. között készült ezer ember telefonos megkérdezésével.

Rovatok