Index Vakbarát Hírportál

Varga Judit: A világ kifordult magából

2023. július 17., hétfő 10:24

Az igazságügyi miniszter lovagkereszt kitüntetést adott át a ciszterci rend dallasi főapátjának. Amikor a kommunista diktatúra elkobozta a ciszterciek magyarországi apátságának vagyonát, és jó részüket elűzték az országból, akkor az Egyesült Államokba menekültek a szerzetesek.

A világ betegségeire a keresztény erkölcs, szellemiség és tanítások követése az orvosság – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Egyesült Államokban vasárnap, amikor állami kitüntetést adott át a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátságot vezető Peter Verhalen főapátnak.

A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy

a világ kifordult magából […], bűn lett az alázat, erény lett a kevélység […]. A háború tüzét táplálják, azt állítva, hogy ez vezet a békéhez, miközben a kinyújtott békejobbot félreütik.

A jelen próbatételeiről szólva kifejtette:

azt látjuk, hogy a társadalommérnökök a lázálmaikat követve összezavarják az emberek szívébe eredendően Isten által elültetett és őáltala elrendelt természeti törvényeket… Politikai kalandorok csalják hamis ígéretekkel emberek tömegeit a világ szegényebb régióiból a tehetősebb országokba, tömegeknek okozva ezzel mérhetetlen szenvedést.

Varga Judit az 1098-ban alapított ciszterci rend és az 1000-ben Magyar Királyságként megalapított Magyarország kapcsolatát testvérközösségként jellemezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy az első ciszterci apátságot már 1142-ben megalapították II. Géza király kívánságára.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a kommunista diktatúra elkobozta a ciszterciek magyarországi apátságának vagyonát, és jó részüket elűzték az országból, akkor az Egyesült Államokba menekült szerzetesek részt vettek a dallasi katolikus egyetem alapításában. A miniszter kiemelte, hogy a mai főapát, Peter Verhalen a Dallasban működő iskola diákja volt, és oda tért vissza először tanárként, majd igazgatóként, és 2012-ben az első nem magyar főapátként választották meg az apátság élére.

Az igazságügyi miniszter beszédét követően az ünnepi eseményen Lovagkereszt kitüntetést adott át a ciszterci rend dallasi főapátjának.

Amint arról az Index is beszámolt, a jelenlegi zirci főapát, Bérczi L. Bernát is Dallasban tartózkodik, miután a Vatikán ideiglenesen áthelyezte a magyarországi ciszterci szerzetesrenddel szemben folytatott vizsgálat idejére. A rend által fenntartott intézmények jelzései alapján elindított átvilágítás a gazdasági visszásságokat és kormányzati összefonódásokat hivatott feltárni. 

Rovatok