Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere

2023. július 17., hétfő 21:09

A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt. A helikoptereket kifejezetten a magyar katonai igények szerint gyártják.

A 70-es és 71-es oldalszámú, közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területén.

A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH 86. Kiss József Helikopterdandár parancsnoka fogadta.

A két helikoptert júliusában adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amely során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira, a helikoptereket ugyanis

kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják.

A minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepüléseket hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosító jelű helikopterrel 2023. február 28. és március 1. között – írja az MTI.

Rovatok