Index Vakbarát Hírportál

Akár 390 ezer forintos gigabírságot is kaphatnak a szabálytalankodó sofőrök

2023. július 17., hétfő 18:13

Módosítják a közúti közlekedésről szóló törvényt, ennek értelmében 30 százalékkal megemelik a közúti közlekedés szabályait megsértők elleni bírságokat. 2023 szeptemberétől aki szabálytalanul halad át egy vasúti átjárón, vagy jelentősen túllépi a megengedett sebességet, akár 390 ezer forintra is megbüntethető.

Az idei baleseti statisztika szerint körültekintőbben és szabálykövetőbb módon közlekednek az autósok a vasúti átjárók közelében. 2023-ban vasúti átjáróban eddig 31 baleset történt, ezekben egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek.

Tavaly azonos időszak alatt 54 vasúti átjárós baleset történt, ebből kilenc volt halálos (19 áldozattal), és 6 végződött súlyos sérüléssel. A MÁV-csoport közleménye szerint az esetszámok idei csökkenése a 2022-ben elindított vasútbiztonsági kampány sikerét igazolja.

Mint írják, a balesetek számának csökkenését hivatott elősegíteni a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása, amelyben 30 százalékkal megemelik a közúti közlekedés szabályait megsértőkkel szemben kiszabható közigazgatási bírságokat.

2023 szeptemberétől azt, aki szabálytalanul halad át egy vasúti átjárón, vagy jelentősen túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, akár 390 ezer forintos közigazgatási bírsággal is sújthatják.

A MÁV az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében:

Rovatok