Index Vakbarát Hírportál

Ezek voltak a magyarok kedvenc külföldi úti céljai a nyáron

2023. július 17., hétfő 12:27

A nemzetközi szinteken tapasztalható borús gazdasági hangulat és az infláció ellenére 2023 nyarán is folytatódik a turizmus fellendülése.

A KSH adatai alapján a magyarok 2022-ben több mint 18 millió alkalommal látogattak külföldre, az utazások száma 36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, és a 2019. évinek több mint kétharmadát tette ki.

A külföldre utazó magyarok 52 millió napot töltöttek külföldön, 60 százalékkal többet, mint 2021-ben, a 2019. évinél pedig 30 százalékkal kevesebbet. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány után nagy az utazási kedv, de még nem érte el a pandémia előtti szintet – írja az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Mint írták, az utazások kétharmada egynapos látogatás volt, amelyek főként munkavégzési, vásárlási, illetve üdülési szándékkal jöttek létre. A több napra utazók száma 2022-ben kétharmaddal emelkedett 2021-hez viszonyítva.

Az egynapos utazások alatt a szomszédos országokat keresték fel a látogatók, a többnapos utak esetében – a környező államok mellett – Németország, Olaszország, Csehország és Görögország volt kiemelt úti cél.

A magyarok leginkább a szomszédos országokba utaztak. Az utazások száma alapján a legnépszerűbb célpontok: Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Románia voltak 2022 harmadik negyedévében (július–szeptember).

Csak ezután következtek a mediterrán országok, mint Görögország (6. legnépszerűbb), Olaszország (9. legnépszerűbb) és Spanyolország (11. legnépszerűbb úti cél).

Az eltöltött napok alapján már árnyaltabb kép rajzolódik ki, a környező országok többségébe rövidebb utazásokat tettek a magyarok, Horvátország és Csehország kivételével. Ugyanakkor az összes eltöltött nap alapján a sorrend a következőképpen alakult: Horvátország, Ausztria, Görögország, Németország és Olaszország.

Hozzátették, hogy egy 2023-ban készült felmérés alapján 2022 nyarán a gazdaságilag aktív korúak 52 százaléka tervezett belföldi pihenést, idén már 57 százalékuk, a külföldi üdülést tervezők aránya pedig a 2022-es 23 százalékról 29 százalékra nőtt, miközben 10 százalék még nem döntött a kérdésről. Háztartásonként átlagosan 338 ezer forintot szánnak erre a célra.

(Borítókép: Elisabetta Zavoli / Getty Images)

Rovatok