Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a szupercella, több vármegye is elesett

2023. július 17., hétfő 20:12

Letarolta Észak-Magyarországot a kánikula kellős közepén érkező szupercella. Csak Hevesben és Borsodban százhúsz riasztás érkezett a műveletirányítási ügyeletekre.

Lecsapott a vihar Nógrád vármegyére. Összesen már több mint hetven bejelentés érkezett a műveletirányítási ügyeletre. Az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, járdákra, kerítésekre és vezetékekre – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Több helyen a közúti közlekedést akadályozzák a félbetört fák, de akadnak olyan esetek, ahol a villanyvezetéken fennakadt ágak eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét.

Szécsényben lehasadt egy fa ága, amely megrongált egy kerítést és egy gázcsövet. A 22-es főúton, Salgótarján és Etes között több helyen kidőlt fák, letört ágak akadályozzák a közlekedést. Dorogházán, a Dózsa György úton lakóházra dőlt egy fa, ennek eltávolításához hívták a tűzoltókat. Több bejelentés érkezett már Salgótarján, Mátraterenye, Nemti, Kazár, Etes és Bátonyterenye településről is. A vármegye tűzoltóegységei több helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán.

A szupercella így csapott le a Mátrában:

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén is elesett

Rövid idő alatt több mint százhúsz riasztás érkezett a Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei műveletirányítási ügyeletekre a hétfő délutáni felhőszakadás és heves zivatar miatt.

Folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységei a viharos erejű széllökések és a nagy mennyiségű esővíz okozta károk felszámolásán.

A Heves vármegyei Verpeléten, az Ifjúság úton egy lakóház tetőszerkezetét rongálta meg egy kidőlt fa. Parádon, Recsken, Szilvásváradon, Mátraterenyén és Füzesabonyban az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított kerítésre, villanyvezetékre, borított háztetőkre, valamint járdákra és közutakra.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében a tűzoltói beavatkozások nagy részét is kidőlt fák és letört faágak eltávolítása adja. Kistokajon, a Vörösmarty Mihály utcában, Ózdon, a Ráctag úton szakadt le egy villanyvezeték, amely szikrázott, ezért a tűzoltók értesítették az áramszolgáltatót is.

Több településéről is érkeztek már bejelentések, ahol a faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kell eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A vármegyék egységei nagy erőkkel dolgoznak a káresetek felszámolásán.

Hajdú-Bihar vármegye sem maradt ki

A hirtelen felerősödő viharos szél faágakat tör le, fákat döntött ki Hajdú-Bihar vármegyében is.

Kora estig már több mint százharminc bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

A lakóházakra, garázsokra, utakra, elektromos vezetékekre dőlt veszélyes fákat kell eltávolítaniuk a tűzoltóegységeknek. Debrecenben, a Vécsey utcában, a Lóverseny utcában és a Kálvin téren is kidőlt egy-egy nagy méretű fa. Hajdúszoboszlón, a Nefelejcs utcában egy tizenöt méteres fa eltávolítását végzik a tűzoltók.

A károk felszámolását folyamatosan végzik nemcsak a hivatásos tűzoltók, hanem az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóegységek is.

Az Országos Meteorológia Szolgálat időközben visszavonta a piros riasztást. Közlésük szerint heves időjárási eseményekre már nem kell készülni.

Rovatok