Index Vakbarát Hírportál

Heves zivatarok jönnek, a piros riasztást is kiadhatják

2023. július 18., kedd 18:00

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala és Vas vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Szerdán azonban már a piros riasztást is kiadhatják zivatarok miatt, amelyeket viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések, intenzív csapadékhullás, valamint jégeső kísérhet.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a két vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: kedden késő délután, este a nyugati megyék fölé sodródhatnak be zivatarok, egy-egy heves zivatar sem kizárt, majd késő estére átmenetileg megszűnik a zivatartevékenység.

Keddről szerdára virradóra több hullámban, szerdán napközben is várható záporok, zivatarok, akár heves zivatarok kialakulása. A zivatarokat általában viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések, intenzív csapadékhullás, valamint jégeső kísérheti.

Heves zivatarok kialakulására elsősorban a délnyugati, valamint az északkeleti területeken van esély. A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó, 90 kilométer/óra feletti szélroham, felhőszakadás és nagy méretű, 3-4 centiméteresnél is nagyobb jég társulhat.

A zivatarok miatt citromsárga figyelmeztetést kilenc vármegyére adtak ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, valamint Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés tíz vármegyére van érvényben. Ezeken a területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is

Felhívták a figyelmet arra is: az időjárási helyzetre való tekintettel a legmagasabb, piros fokozatot is kiadhatják.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok