Index Vakbarát Hírportál

Jön a felhőszakadás, de nem ússzuk meg az iszonyú hőséget sem

2023. július 19., szerda 06:06

A napok óta tartó kánikula után végre kicsit felfrissülhet az ország. Egy hullámzó hidegfront érkezik hazánkba, így sok helyen alakulhat majd ki zápor és zivatar. A szél is megélénkül, az ország északi felén akár viharos széllökésekre is számíthatunk.

Zivatarok, záporok érkeznek szerdán térségünkbe. Főleg a délnyugati és északkeleti területeken a zivatarok hevesebbek is lehetnek, melyeket jégeső, intenzív csapadékhullás és felhőszakadás is kísérhet. A szél főleg az ország északi részén élénkülhet meg, ott a zivatarok közelében számíthatunk akár viharos széllökésekre is – írja az Időkép.

A napi középhőmérséklet 25–27 fok fölött várható. A csúcshőmérséklet 28 és 36 fok között alakul majd.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azonban több járásra is riasztást adott ki zivatarok miatt, leginkább az ország nyugati, délnyugati részén.

Ezen kívül több figyelmeztető jelzés is érvényben van zivatarok, felhőszakadás és magas középhőmérséklet miatt. A zivatarok miatt az egész országban érvényes a jelzés, több helyen narancssárga, kettes fokozatú. Felhőszakadás az északkeleti és délnyugati vármegyékben fordulhat elő. Az alábbi vármegyékre adtak ki figyelmeztetést magas napi középhőmérséklet miatt:

Az orvosmeteorológia szerin a hidegfront miatt megnövekedhet a görcshajlam, és többeknél előfordulhat fejfájás és migrén, emellett a hőség okozta panaszok továbbra is jelentkezhetnek.

Csütörtökön már leginkább napsütés várható, zápor és zivatar főleg az ország északkeleti és délnyugati részein fordulhat elő. A maximum-hőmérséklet 27–33 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok