Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely elárulta, mit fejlesztene az uniós hitelből

2023. július 20., csütörtök 09:30

Karácsony Gergely főpolgármester online sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Főváros elkészítette a projektek listáját, amelyeket az uniós pénzekből lehetne megvalósítani. Céljuk, hogy Budapest élen járjon a klímaváltozással szembeni küzdelemben.

„Az Európai Helyreállítási Eszközt az Európai Unió (EU) azért hirdette meg, hogy segítse a tagállamok koronavírus-válság utáni gazdasági helyreállítását” – kezdte online sajtótájékoztatóját Jávor Benedek a Párbeszéd-ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője. A volt EP-képviselő szerint a magyar kormány először visszautasította a hitel felvételét, kizárólag a vissza nem térítendő támogatási részre, mintegy 2400-2500 milliárd forintra nyújtott be terveket.

Időközben a magyar kormány ráébredt, hogy kudarcos gazdaságpolitikájának eredményeképpen súlyos költségvetési hiány állt elő, ezért jelezte az EU-nak, hogy mégiscsak szeretne 3000 milliárd forint hitelért folyamodni

– tette hozzá Jávor Benedek, aki emlékeztetett arra, hogy a határidő augusztus végén jár le, de erre szóló tervekről semmit sem tudnak. A volt EP-képviselő szerint a kormánynak megfelelő egyeztetéseket kellene folytatnia az érintett szervezetekkel és önkormányzatokkal, de eddig ezt nem tette meg.

A Főváros elkészítette a listáját 

A Főváros elkészítette azoknak a projekteknek a listáját, amelyeket ebből az alapból lehetne megvalósítani. Azt a célt szolgálják, hogy Budapest élen járjon a klímaváltozással szembeni küzdelemben

– mondta el csütörtök reggeli online sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A főpolgármester Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján elmondta: szeretnék továbbfejleszteni a trolihálózatot és a fővárosi közszolgáltatásokat klímasemlegessé tenni.

Mint fogalmazott: amint megnyílik a társadalmi párbeszéd lehetősége, ezeket a kormány felé is el fogják juttatni.

Alig várjuk, hogy ezeket a projekteket le tudjuk tenni a kormány asztalára, és abban bízunk, hogy az eredményes lobbizásunk eredményeképpen bekerülnek majd a végleges programba is

– fogalmazott a főpolgármester, aki szerint a kormány el kell hogy indítson egy társadalmi párbeszédet, hogy olyan tervvel mehessen Brüsszelbe, amely bírja a legtöbb magyar társadalmi szereplő támogatását, mert csak így lesz esélye arra, hogy Brüsszel támogatását is megszerezze.

A kormány szerint számos alkalommal egyeztettek

A kormány számos alkalommal egyeztetett már Karácsony Gergellyel az uniós forrásokról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A központ szerint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször is személyesen találkozott vele.

A főpolgármester annak ellenére, hogy 200 milliárdos megtakarítással és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel vette át Budapestet, három év alatt mégis a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát

- fogalmaztak.

„Most ismét az elköltött pénzeket és a saját alkalmatlanságának árát akarja kifizettetni a kormánnyal” – tették hozzá.

Rovatok