Index Vakbarát Hírportál

Van az a helyzet, amikor betörheti egy autó ablakát

2023. július 20., csütörtök 14:03

Nem mindennapi videóval jelentkezett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), hogy figyelmeztessen: ne hagyjuk gyermekünket vagy kisállatunkat a felforrósodott autóban. Az Indexnek nyilatkozó ügyvéd szerint veszélyhelyzetben önhatalmúlag felléphetünk, sem polgári, sem büntetőjogi következményt nem vonhat maga után.

A rádiós műsorvezető, Rákóczi Feri, aki étterem-tulajdonossá avanzsált az utóbbi években, az ORFK videójában csirkehúst párolt egy átforrósodott fekete autóban. A népszerű rádiós célja nem egy speciális főzőműsor elkészítése volt a Teve utcából, hanem hogy így figyelmeztesse az autósokat: ne hagyják gyermeküket és kisállatukat „párolódni” az autóban. Megdöbbentő volt látni, hogy a személyautó, akárcsak egy sütő, alkalmas volt arra, hogy a csirkehús ehetőre párolódjon.

Vészhelyzetben nincs felelősségre vonás

Egy kocsi belső hőmérséklete a napon magasabb, mint a kint. Például 20 foknál az autóban 5 perc után 26, 60 perc után pedig 46 fok lesz a hőmérséklet. Ugyanakkor

egy 34 fokos kánikulában 5 perc alatt 40 fokra is felkúszik a hőmérő higanyszála, egy óra elteltével pedig 62 fokot is mérhetünk az autóban.

Abban az esetben, ha bárki észleli, hogy egy bezárt autóban – nyilvánvalóan veszélyhelyzetben – lévő gyermek vagy kutya van, önhatalmúlag felléphet a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében

– nyilatkozta az Indexnek Horváth Ádám Gergely. Az ügyvéd szerint a jog ezt szükséghelyzetnek hívja, sem polgári, sem büntetőjogi következményt nem vonhat maga után.

Nagyon fontos azonban, hogy a veszélyhelyzetet elhárító személy körültekintően járjon el és győződjön meg arról: a veszélyhelyzet fennáll-e, nincs-e lehúzva az ablak vagy nyitva az ajtó.

Az ügyvéd szerint arról is meg kell győződnie, hogy másként a vészhelyzet nem hárítható-e el, azaz a jármű tulajdonosa nincs-e a közelben.

Az olaszoknál már kötelező a gyerekriasztó

Tavaly nyáron az egész országot megrázta az a baleset, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostorán egy 4 éves kislány 8 órát töltött egy felforrósodott óvodai buszban. A kis Inezt magára hagyták a buszon, senkinek sem tűnt fel a hiánya. Az óvónők már eszméletlen állapotban találtak rá. A kislányt mentőhelikopterrel szállították kórházba, de az orvosok nem tudtak rajta segíteni.

Olaszországban, ha valaki 4  évnél fiatalabb gyerekkel utazik, kötelező gyerekriasztót használnia az autójában – számolt be erről a Totalcar. Az eszköz figyelemfelhívó hanggal jelzi, ha a sofőr elmegy az autótól. Ha nincs riasztó, akkor 80326 euró lehet a büntetés. A berendezést 20–50 euróért lehet megvenni a az autópálya-pihenőknél és benzinkutakon.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok