Index Vakbarát Hírportál

„Ne nézzetek már hülyének mindenkit” – Tusnádfürdőig mentünk egy ilyen vitáért

2023. július 20., csütörtök 19:07

„Pártközi vitafórum választások előtt” – ezzel a címmel ült egy asztalhoz Tusnádfürdőn Kocsis Máté (Fidesz), Molnár Zsolt (MSZP), Kanász-Nagy Máté (LMP), Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok), valamint Nacsa Lőrinc (KDNP). A vitát Deák Dániel, a Megafon véleményvezére, a XXI. Század Intézet vezető elemzője moderálta.

A háborúpártiság vagy békepártiság kérdésében Brenner Koloman leszögezte, a Jobbik az igazságos béke pártján áll, „igazságos béke kell, Erdélyországban mindenki pontosan tudja, mi a különbség a béke és az igazságos béke között”. A Külügyi Bizottságban beterjesztették azt a módosító javaslatot, amelyet a Fidesz leszavazott, ebben a Vatikán álláspontját fogalmazták meg.

Kikérem magamnak, hogy az ellenzéket nem tartják a nemzet részének. Az a nemzetellenes politika, ami kizárja az ellenzéket a nemzet egészéből. A túlerőben lévő kormánypártnak kell gesztusokat tenni, a Jobbik – Konzervatívok részéről van fogadókészség nemzeti ügyekben

– hangsúlyozta Brenner Koloman.

Nacsa Lőrinc jelezte, ők nem azt mondják, hogy az ellenzék nem a nemzet része,

hanem számos alkalommal benyújtunk olyan javaslatokat, amelyek a nemzeti minimumot képezik, és ezt ti nem szavazzátok meg. Magyar parlamentként magyar békepárti határozatot kell elfogadnunk, nem külföldit.

Kanász-Nagy Máté úgy látja, Magyarországon hidegháborús állapot van, aminek az is a jele, nem szoktak közösen leülni vitázni. Az LMP-s politikus azt állítja, a Fidesz politikája törésvonalakat helyez el a társadalomban, nemzeti minimumként pedig lehetne beszélni az ápolási díjakról és a természeti kincsek védelméről is.

Kanász-Nagy Máté megemlítette, hogy „Magyarország kitartóan finanszírozza az orosz rendszert” a szénhidrogének vásárlásával.

Kocsis Máté kifejtette, az ellenzéki szövetségben van „egy nagykutya, ő mondja meg az irányt, pont a ti pártjaitok be sem jutnának a parlamentbe”, ezért amikor a DK, Gyurcsány Ferenc vagy a Momentum megszólal, azt tartják a baloldal elsődleges véleményének.

Folyamatosan azzal jöttök a parlamentben, hogy oroszbarátok vagyunk. Családi alapon is kikérem magamnak. Hogy jöttök ti ehhez?

– tette fel a kérdést a Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország energiakitettsége a legmagasabb az Európai Unióban, és a geopolitikai helyzet miatt vásárolnak Oroszországtól, „nekünk az orosz gáz nem öröm, hanem kényszer”. A kormánypárti politikus a törésvonalakra reflektálva arra emlékeztetett, volt a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok alatt városvezető, „az égvilágon semmit nem kaptunk”.

Ha a nagyobb kutyák mondanák meg, ki van itt és ki nincs itt, akkor én biztos nem lennék itt. A nevezett nagykutyától a nemzetpolitikában egy világ választ el

– tisztázta Molnár Zsolt, hozzátéve: nem az ellenzék mondja a kormányra, hogy oroszbarát, hanem uniós országok és független elemzők.

Az MSZP politikusa leszögezte, ők támogatják a határkerítést, elutasítják a kötelező kvótát, és elismerik, hogy jelenleg szükség van atomenergiára, viszont „brutális megszorítások lesznek, jaj a magyar családoknak. A választások előtt arról volt szó, hogy nem lesznek adóemelések, a rezsicsökkentés szent és sérthetetlen, most súlyos megszorítások vannak”.

Kocsis Máté erre válaszolva közölte, előre megmondták, hogy a szankciók lefektetik az európai és benne a magyar gazdaságot, miközben a brüsszeli vezetés azt ígérte, Oroszország térdre kényszerül, a háborúnak vége lesz, de „egyik sem következett be”. A családtámogatásokból nem vontak ki forrásokat, annak kiterjesztésén dolgoznak, és béremelések is lesznek.

„A kormány retorikában nem tartozik a szankciók támogatója közé, de megszavazza azokat” – vette át a szót Kanász-Nagy Máté, aki szerint „a magyar kormány nem akar függetlenedni, nem akar leválni a szénhidrogénekről”, pedig lehetne szigetelési programot indítani, és többet fektetni a megújulókba.

Nacsa Lőrinc jelezte, Trianon és a kommunizmus adta azt a helyzetet, ami az energiafüggőséghez vezetett, majd Molnár Zsolthoz fordulva azt mondta:

Jól hangzik, hogy te nem támogatod a migrációt, de az EP-ben minden egyes migrációpárti javaslatot megszavaztatok. Olyan lehet Gyurcsány, mint Voldemort, nem mondjátok ki a nevét, csak utalgattok rá. Ti egy olyan listáról kerültetek a parlamentbe, aminek az első két helyén Márki-Zay Péter és Dobrev Klára állt, a mi listánk élén Orbán Viktor volt.

Brenner Koloman megjegyezte, a bérhelyzet közös bűne a Fidesznek és a balliberális kormányoknak, mindkettő szereplő gazdaságpolitikája a viszonylag alacsony munkabéreken és a jól képzett munkaerőn alapszik.

Mi a nemzeti érdek abban, hogy Orbán Viktor lehúzatja a szankciós listáról Kirill pátriárkát, mi a nemzeti érdek abban, hogy finn és svéd barátainknak elhúzzuk a NATO-csatlakozását? Ruszkik haza, ez a nulladik lépés. A Jobbik – Konzervatívok semmilyen nagyobb kutyának nem tagja, az együttműködést a választási törvény kényszerítette ránk. Nem állunk szövetségben baloldali pártokkal, az, hogy van együttműködés, egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában teljesen normális dolog

– mutatott rá a jobbikos politikus, emlékeztetve, hogy a déli határkerítés és a határőrség a Jobbik javaslata volt, utóbbi még nincs megvalósítva, ráadásul a kormány bevallotta, ötszázezer munkavállalóra van szükség, akiknek nagy része bevándorló lehet, „se ilyen, se olyan migráns ne legyen, az elvándorolt magyar fiataloknak kell több pénzt kínálni, hogy hazajöjjenek”.

„Ne nézzetek már hülyének mindenkit”

Molnár Zsolt az EP-választásokról elárulta, egyedül készülnek, de ha összefogás lesz, nem állnak az útjába, egyébként nagy valószínűséggel női listavezetőjük lesz. Sajtóinformációk szerint Tüttő Kata főpolgármester-helyettes lehet az.

A külföldi finanszírozás nem helyes. Nem vettünk részt benne, nem tudtunk róla. Ha valaki adományokat gyűjt, az törvényes, amíg valaki ennek az ellenkezőjét be nem bizonyítja

– vélekedett a szocialista politikus a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom kampánypénzeiről.

Kocsis Máté rámutatott:

Az jó játék, amikor kikéred magadnak, hogy az oldalatokon a legnagyobb párt elnöke nincs rátok hatással. Az is szép mondat volt Brenner Kolomantól, hogy miattunk fogtatok össze. Ne haragudj, ez a mai napom kedvence, fel is hívom anyukámat, elmondom neki, mit hallottam. Mi a kanyarba nem voltunk, ti meg ünnepélyesen bejelentették, hogy megtörtént a hat párt összefogása, majd eltelik két év, és belenyomod a képembe, hogy miattunk fogtatok össze.

A frakcióvezető Karácsony Gergely ügyéről elmondta: „1990 óta politikai konszenzusként számontartott gyakorlatot rúgtatok fel”, pedig kényesen kell ügyelni az ország függetlenségére.

Hihető, hogy a főpolgármester munkásságáért rajongó kőbányai nyugdíjasok az összekuporgatott angol fontjaikat ládákban viszik, majd ez felajánlják? Ne nézzetek már hülyének mindenkit, egyre kínosabb ez az egész ügy.

Kocsis Máté hozzátette azt is, a támogatók valamit akartak, „és ezt nem mondjátok meg, ez életveszélyes”.

„A varázsdobozok legendáját” az LMP sem hiszi el, Kanász-Nagy Máté szerint senki nem találkozott ezekkel a ládákkal, „az ügy átláthatatlan, számos kérdést vet fel. Az lenne a legmegnyugtatóbb, ha Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom valamiféle tényleges magyarázattal szolgálna, hogy honnan jöttek ezek a pénzek, és mire költötték”.

Az LMP politikusa megjegyezte azt is, ilyen alapon probléma van például a Megafon finanszírozásával vagy a kormánykommunikáció politikai eszközként való használatával. A fő problémának viszont azt tartja, „hogy Magyarországot finanszírozzák külföldről, ha nincs brüsszeli pénz, ha nincs Pekingből beruházás, Moszkvából hitelkeret, akkor ez a gazdaság az elmúlt tizenhárom évben nem mozdult el, kiszolgáltatott helyzetben van”.

Nacsa Lőrinc arra emlékeztette az ellenzéki politikust, hogy tavaly uniós források nélkül is 5 százalékos növekedés volt, nem állt a magyar gazdaság. Ha pedig Kanász-Nagy Máté kíváncsi Karácsony Gergely történetére, akkor „slattyogjon be az irodájába, hogy mesélje már el, mi történt. Hülyének nézitek a magyarokat”. A KDNP-s politikus úgy gondolja, a magyar civilszervezetek belföldi támogatását és a külföldről érkező forrásokat nem lehet összehasonlítani.

Nacsa Lőrinc az LMP akkumulátorgyár-ellenességére kitérve odaszúrta Kanász-Nagy Máténak, a mikrofon, a telefon és a laptop is akkuval működik, „ráadásul ezzel az e-mobilitást is kidobnátok, mert akkumulátorok kellenek hozzá. Lehet, a Flinstone-féle lábbal hajtást szeretnétek”.

Karácsony Gergelyék kampányfinanszírozási ügyéről Brenner Koloman világossá tette, a Jobbik a nyilvánosság pártján áll, javasolták is a szabályozás szigorítását, „az viszont, hogy Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely kampánypénzeivel mi történt, arról a Jobbik – Konzervatívok jelenlegi vezetősége és képviselői közül senki nem tudott”.

Az Index szombatig folyamatosan jelentkezik cikkekkel, videókkal, fotókkal, exkluzív nyilatkozatokkal Tusnádfürdőről, ezeket itt találja.

(Borítókép: Molnár Zsolt, Kocsis Máté, Kanász Nagy Máté, Nacsa Lőrinc, Brenner Koloman és Deák Dániel. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok