Index Vakbarát Hírportál

Itt bujkált napokig a barátnőjével végző angyalföldi gyilkos

2023. július 21., péntek 14:29

Az angyalföldi gyilkos a bűneset elkövetése után a Római-parton található, évek óta elhagyatott Hotel Római szállodában bujkált. A helyieket megdöbbentette a hír, de – mint egyikük fogalmazott – a férfi csak a barátnőjére volt veszélyes. Az Index úgy tudja, hogy T. Róbertet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) fogják majd vizsgálni.

Budapest egyik legszebb részén húzta meg magát a rendőrök elől az a 35 éves T. Róbert, aki július 13-án éjjel brutálisan megverte, majd összeszurkálta 27 éves barátnőjét, M. Petrát. Az angyalföldi gyilkos öt napig bujkált: többen a Római-parton látták, erről néhány bejelentés is érkezett a BRFK-hoz. A nyomozók szisztematikusan kezdték meg a Római-part átkutatását: romokat, üres házakat, T. Róbert lehetséges ismerősi körét vizsgálták meg elsőként. Így jutottak el a 2016 óta üresen álló, volt háromcsillagos Hotel Római épületéhez.

Fel a villámhárítón, mint egy létrán

Itt minden földszinti ajtón és ablakon rácsok vannak, a gyilkosnak másznia kellett

– mondta a Hotel Római főbejárata előtt Barbara, aki férjével, Kristóffal rendszeresen sétál a környéken. „Egy második emeleti erkély ajtaja nyitva is van. Szerintem a férfi ott mehetett be az épületbe” – mutatott fel a fiatal nő, majd mászni kezdett az épület sarkán végighúzódó villámhárítón. „A szálloda homlokzatán lévő beugrókon és a villámhárítón kapaszkodva könnyedén fel lehet mászni, akárcsak egy létrán” – magyarázta Barbi, aki jógaoktató és három gyerek édesanyja.

„Mi nem félünk, de 12-13 éves lányok szoktak errefelé kutyát sétáltatni. Talán az ő szüleik rémülhetnek meg attól a hírtől, hogy itt tanyázott a 35 éves férfi” – mondta el a férj, Kristóf.

Az öt nap rejtőzködés után elfogott férfi a kihallgatásán elmondta, hogy öngyilkos akart lenni: a brutális bűncselekmény után az Északi vasúti összekötő hídra ment fel, majd ezután rejtőzködött el a romos épületben.

A rendőrök nem messze a hoteltől fogták el: T. Róbert a bűncselekményt beismerte, és teljes körű, feltáró beismerő vallomást tett.

666 és horogkereszt

Az egykor szebb napokat látott 3 csillagos Hotel Római szálloda ma teljesen elhagyatott. Az egykori főbejárat egyik szárnyát valaki bezúzta, egy horogkeresztet és a sátáni számot, a 666-ot firkálta az üvegre. Mindenhol graffitik és falfirkák csúfítják a falakat. A hotel halljában ma háborús állapotok uralkodnak: mintha bomba robbant volna az épületben. A fővárosi tulajdonban lévő épület ajtajain és ablakain mindenhol rácsok vannak, az egykor gondozott udvart ma gaz és szemét veri fel.

A szálloda közvetlen közelében található a Külker Evezős Klub is, ahol napközben nagy a forgalom.

Nem tud megriasztani a hír, hogy itt bujkált ez a férfi

– mondta egy evezni érkezett motoros férfi, aki még járó motorral, bukósisakban hozzátette: „Ez a szerencsétlen hülye csak a barátnőjére volt veszélyes, másra nem”.

Ugyanígy vélekedett egy, a Duna-parton kocogó hölgy is. „A Római-part biztonságos környék, csupán egy-két hajléktalan lófrál errefelé, de ők a légynek sem ártanak” – tette hozzá Kati, akit a gyilkosság ugyanakkor mélyen felháborított.

Jobban járt volna ez az ember, ha inkább leugrik a vasúti hídról

– tette hozzá.

Akár életfogytiglan is lehet a büntetés

Sajtóinformációk szerint T. Róbert teljesen leuralta barátnőjét, M. Petrát. Ennek ellenére a férfi azt állította: a tragédia estéjén ő akart szakítani a lánnyal. A nyomozás során a rendőrök a férfi ismerőseit is meg fogják hallgatni. Arra keresik a választ, hogy T. Róbert milyen jellemű ember volt, és mi vezethetett el a szörnyű tettéhez. A büntető törvénykönyv szerint az emberölés alapesetben 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetéssel jár, de bármilyen minősítő körülmény súlyosbíthatja a büntetést: akár – fogalmazott T. Róbert védőügyvédje, Somos Zoltán – életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetik.

Az Index információi szerint T. Róbertet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben is vizsgálni fogják. Itt pszichológusok és pszichiáterek állapítják meg, hogy a 35 éves férfi épelméjű-e.

A Hotel Római szálloda története

A Hotel Római csaknem 100 éve, az 1920-as évek végén épült, eredetileg az Esti Kurír kiadójának üdülőjeként. A Rákosi-korszakban már Szabadság üdülőtelep néven működött, majd '56 után az MSZMP Római-parti Sporttelepként volt ismert. Bár a kommunista pártelit inkább a Balatont preferálta, többen úgy tudják, hogy Aczél György rendszeres vendég volt a sporttelepen. 1991-ben keresztelték át Hotel Római névre, és az épület jobb oldalán, a kerthelyiségben működött a Kikötő nevű étterem. A háromcsillagos, 37 szobás Hotel Római az utolsó években már nagyon nehezen tudta kigazdálkodni a működéséhez szükséges költségeket, így 2016-ban bezárt.

(Borítókép: Kunstár Csaba / Index)

Rovatok