Index Vakbarát Hírportál

Bayer Zsolt: Vagy kilóra megvették őket, vagy elmebetegek

2023. július 21., péntek 15:54

„Kell és lehet” címmel ültek egy asztalhoz közírók és publicisták Tusnádfürdőn. György Attila (író) moderálása mellett Bayer Zsolt (műsorvezető, Hír TV), Andócsi János (alelnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), Borbély Zsolt Attila (közíró, politológus, alelnök, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács), Pesty László (filmrendező, producer), Kristály Lehel (főszerkesztő, Bihari Napló), valamint Szőke László (főszerkesztő, Székely Citrom) beszélgetett.

Borbély Zsolt Attila azzal a kérdéssel nyitotta a beszélgetést, hogy létezik-e olyan vörös vonal, amikor „mi, akik magyar évszázadokban, évezredekben gondolkodunk, úgy véljük, hogy az EU-n belül maradás több hátránnyal jár, mint előnnyel”. Szerinte közelítünk ahhoz a ponthoz, amikor ezt a kérdést fel kell tenni.

Borbély Zsolt Attila az EU-t a „globális háttérhatalom” látható intézményének tartja, az értékrendi dimenzióról pedig kijelentette, „az EU a gonosz birodalma”, a Szovjetunióhoz hasonlította a szövetséget. Megjegyezte azt is, az EU-ban „lábbal tiporják az írott jogot”, az pedig „vérlázító, hogy az uniós pénzek kifizetését politikai zsarolásra használják”. A problémák közé sorolta a migránskvótát is, „ha ezt intézményesítik, és eljutnak oda, hogy Magyarországnak azért kell fizetnie, mert nem akar migránsokat befogadni, akkor ott lesz a vörös vonal, amikor ki kell lépni”.

Andócsi János arról beszélt, ha nem nézik a médiát, akkor a faluban, a városrészben minden rendben van, élik az életüket, aztán elolvassák például azt, hogy „egy férfi szépségkirálynő lett. Kellenek a Tusnádfürdőhöz hasonló szigetek, ahol bizonyos dolgok azok, aminek látszanak”.

Bayer Zsolt: A mi ifjúságunk álma nincs többé

Bayer Zsolt hangsúlyozta, hogy „mi valóban korántsem ebbe az Európai Unióba léptünk be annak idején, az az Európai Unió, amit Kohl kancellár képviselt, vagy Mitterand képviselt, az köszönőviszonyban sincs azzal az EU-val, amelyben nekünk ma élni kell”.

A publicista ugyanakkor úgy vélekedett,

nekünk nem szabad kilépni először. Az Európai Unió szét fog hullani magától, öt-nyolc éven belül nem lesz Európai Unió, mert nincs semmi, ami összetartsa. Szellemi alapja nincs, filozófiai kötőszövete nincs, gazdaságilag szétrohadófélben van. Ma az Európai Unió vezetői talán a legnagyobb rohamtempóban az európai gazdaságot teszik tönkre. Vagy azért, mert kilóra megvette őket az Egyesült Államok, vagy elmebetegek.

Bayer Zsolt a hanyatlás végi Rómához hasonlította az Európai Uniót. „A nyugati ember valamikor volt nagyszerűsége a múlté, egy önmagát túlhaladott kultúra és civilizáció, amelyik önfenntartásra képtelen, bármiféle néven nevezhető szellemi és anyagi teljesítményre is lassan képtelen, ez maradt az Európai Unió.”

A műsorvezető hozzátette:

Ami a mi ifjúságunk nagy álma, ideája és illúziója volt, amikor ücsörögtünk a fal rosszabbik oldalán, az odavan, nincsen többé. A holland szépségkirálynő van helyette. Mégis azt mondom, ne lépjünk ki ebből elsőként, szét fog esni magától.

Bayer Zsoltnak egyetlen reménye maradt, az, hogy a korrupciós ügybe keveredett EP-képviselő, Eva Kaili szavazhat még, „az talán eljut a nyugati választópolgárokig is. Hittel hiszem, hogy nyugaton sem mindenki teljesen hülye, sőt a nyugaton élő emberek többsége is józan és normális gondolkodású, csak jobban meg van félemlítve, mint azt el tudjuk képzelni”. A publicista azon reményének adott hangot, hogy talán a jövő évi EP-választáson változhat valami, „és a normalitás győzedelmeskedhet”.

Pesty László az Európai Unióból való kilépés felvetésével sem értett egyet. A producer úgy gondolja, azért érdemes maradni, mert „belülről meghekkelni egy rendszert sokkal könnyebb, mint kívülről”. Abban egyetértett Bayer Zsolttal, hogy az Európai Unió össze fog dőlni.

Szőke László arról beszélt, hogy

Székelyföldről teljesen másként tekintünk az uniós politikai jelenségekre. Mi mindig csak elszenvedői vagyunk, felettünk döntenek.

Szőke László abban bízik, hogy a döntések után kell öt-tíz év, amíg azok begyűrűznek hozzájuk.

Kristály Lehel arra emlékeztetett, hogy amikor Magyarország és Románia csatlakozott az Európai Unióhoz,

azzal voltunk etetve, hogy bárki nyithat Bécsben kávézót vagy cukrászdát. Nem tudom, hányan éltek ezzel a lehetőséggel, de azt hiszem, nem verték le a kilincset a bécsi ügyintézőknél.

A romániai magyarság esetében pedig azzal voltak „etetve”, hogy Brüsszelben és Strasbourgban könnyebben megoldódhatnak az emberi jogaik.

Kristály Lehel felvetette azt a kérdést is, ha szétesik az Európai Unió, „hova tartunk, hol fogunk élni, milyen közösségben?”. A Bihari Napló főszerkesztője egy erős Közép-Európában hisz, amelyben Orbán Viktornak vezető szerepe lesz.

Az Index szombatig folyamatosan jelentkezik cikkekkel, videókkal, fotókkal, exkluzív nyilatkozatokkal Tusnádfürdőről, ezeket itt találja.

Rovatok