Index Vakbarát Hírportál

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége hadat üzent a Hír TV-nek

2023. július 22., szombat 11:21

Elég a hírhamisításból! A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólítja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, hogy kezdeményezzen eljárást a Hír TV hírhamisító gyakorlatának megfékezésére, hogy ne lehessen Magyarországon következmények nélkül hamis hírekkel szennyezni az étert – derült ki a MÚOSZ közleményéből, amelyet az MTI-hez juttattak el.

Mint ismeretes, több fórumon leleplezték a Hír TV tudósítását, amelyben azt állította a médium, hogy ukránok ujjonganak a Kercsi híd egy részének sikeres bombázása után. A bevágott felvétel azonban – könnyen azonosíthatóan – egy angol labdarúgó mérkőzésre adott szurkolói reakció, ami a 7 évvel ezelőtti Európa-bajnokság idején készült, és amelyben nem ukrán civilek, hanem angol szurkolók ünnepeltek egy kocsmában a világhírű Will Grigg’s On Fire rigmust énekelve.

A Média1-nek írott levélben az NMHH azzal magyarázza eddigi passzivítását, hogy „hatásköre kizárólag a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki. Ennek alapján nincs hatásköre annak eldöntésére, hogy egy adott nyilvánosságra hozott információ igaz-e, és annak mekkora a valóságtartalma, arra más közhatalmi jogkörrel felruházott állami szerv – a bíróság – rendelkezik hatáskörrel”.

A MÚOSZ közleménye szerint adódik tehát a teendő, az NMHH-nak a bírósághoz kell fordulnia, ha komolyan veszi honlapjukon megfogalmazott feladatait: a fogyasztók, felhasználók érdekeinek hatékony képviselete. Ez nem valósítható meg tisztességes, a tényeknek megfelelő tájékoztatás nélkül. A hírhamisítás ellen tehát az NMHH-nak is fel kell lépnie – teszik hozzá.

Rovatok