Index Vakbarát Hírportál

Pert nyertek a megfenyegetett háziorvosok

2023. július 22., szombat 11:58

A kormányhivatalok tavasszal közigazgatási határozatban kötelezték az új ügyeleti szerződést alá nem író háziorvosokat az ügyeletben való részvételre, egyúttal figyelmeztetésben is részesítették őket. Ezt a háziorvosok a Magyar Orvosi Kamara (MOK) támogatásával pertársaságba szerveződve támadták meg.

A Debreceni Törvényszék július 19-i ítéletében megállapította, hogy a kereset alapos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei vitatott közigazgatási határozatokat megsemmisítette, és a hivatalokat új eljárás lefolytatására kötelezte – közölte a MedicalOnline.

A törvényszék azt is kimondta,

a szerződés tartalmát – így például a díjazás kérdését, a sürgősségi ellátás feltételeit, az utazási költségtérítést, a helyettesítés rendjét – az Országos Mentőszolgálatnak és a háziorvosoknak közösen kell meghatározniuk.

Az ítélet végrehajtható, nincs helye fellebbezésnek, legfeljebb a Kúriától kérhető rendkívüli jogorvoslat.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár márciusban azt mondta, „ha a helyzet úgy kívánja, a háziorvost a megyei tisztiorvos végzésben kötelezheti az ügyeletben való részvételre”.

Ezt a Magyar Orvosi Kamara nyomásgyakorló akciójának keretében mondta el, amikor is sorra tagadták meg az ügyeleti szerződések aláírását az Országos Mentőszolgálattal, illetve az új ügyeleti rendszerbe való belépést.

A pert követően néhány nappal a miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a hírre. Gulyás Gergely úgy válaszolt,

majd meglátjuk, aláírják-e az ügyeleti szerződéseket a háziorvosok.

Március utolsó napjaiban Szabolcs és Hajdú-Bihar vármegyékben a járási tiszti főorvosok levélben figyelmeztették a háziorvosokat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak ügyeletet havonta két alkalommal, délután négytől este tízig.

Az ellenszegülőket 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban.

Hamar nyilvánosságra került a fenyegetőzés, amit követően a MOK bejelentette, vállalja azoknak a háziorvosoknak a perköltségeit, akik pertársaságokba tömörülve megtámadják a kormányhivatalok határozatait.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei háziorvosokhoz hasonlóan Győr-Moson-Sopron vármegyében is bírósághoz fordultak az érintettek, ám ott még nem született döntés.

Rovatok