Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki reakciók: ha Orbán már a Jóisten segítségét kéri, nagy bajban vagyunk

2023. július 22., szombat 12:28

Van olyan párt, amelyik kijelentette, hogy Orbánnak nincs érvényes gondolata, de van olyan, aki csak annyit üzent: kellemes nyarat kívánnak mindenkinek.

Július 23-án ér véget az idei Bálványosi Szabadegyetem, ahol a legnagyobb médiafigyelmet ezúttal is Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokásos szombat délelőtti beszéde jelentette.

Mint azt a előadás összefoglalójában is leírtuk, a magyar kormányfő a Kína visszatérésével meginduló geopolitikai átrendeződés mellett az Európai Unión belüli politikai harcokról, illetve Magyarország helyzetéről beszélt. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, szerinte az elmúlt években két nagy meteorral is összeütközött az ország, azaz a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború is negatívan érintette a magyar gazdaságot.

Szerinte a nehezén már túl vagyunk, és reményei szerint év végére elérhetjük az egy számjegyű inflációt, jövő júliusban pedig már ismét növekedési pályára állhat az ország gazdasága.

Ugyanakkor Orbán gondolataival az ellenzéki pártok nem értenek egyet.

A Momentum és a DK is csak egy mondatban értékelte a beszédet

A Momentum Mozgalom sajtóosztálya rövid közleményében azt írta,

kiemeljük Orbán Viktor egyetlen igaz mondatát: »Nagy bajban vagyunk«. A többi csak üres semmitmondás volt a miniszterelnök részéről.

A miniszterelnök a demográfiai helyzet kapcsán beszélt arról, hogy nagy bajban van az ország, amiért még nem sikerült a termékenységi rátát 2,1-re növelni, és az jelenleg 1,5-ön áll, emiatt szerinte a kormánynak jobban kell foglalkoznia a családpolitikával.

A Momentumhoz hasonlóan a Demokratikus Koalíció is csak egy rövid közleményben reagált az elhangzottakra. 

Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!

Szándékosan vagy sem, ezt nem tudjuk, de a DK közleményének stílusa kísértetiesen hasonlít Orbán Viktor reakciójára, amit 2017 decemberében adott Vona Gábor korábbi Jobbik-elnök parlamenti felszólalására. A kormányfő akkor röviden csak ennyit mondott: „Boldog karácsonyt!”.

MSZP: Orbán már a Jóisten segítségét kéri, Párbeszéd: A jövőt kell megnyerni, nem a pillanatot uralni

Ennél kicsit konkrétabban reagált az MSZP. A párt társelnöke, Komjáthi Imre által írt bejegyzésben a politikus arra mutatott rá, hogy Orbán néhány évvel ezelőtt még azt állította, 2030-ig hazánk az Európai Unió öt legversenyképesebb országa közé fog tartozni,

ma már a Jóisten segítségét kérte, hogy év végéig egy számjegyű lehessen az infláció.

Ennél terjedelmesebben reagált Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke, országgyűlési képviselője, aki a párt Facebook-oldalán fejtette ki gondolatait az elhangzottakról. A zöldpolitikus szerint „ismét végtelenül kiábrándító beszédet tartott a fideszes kormányfő”, mivel szerinte az országunkat és világunkat leginkább meghatározó problémákra, mint az ökológiai és klímaválságra, valamint az ezzel összefüggésben álló krízisekre – példaként a magyarok megélhetési válságát említette – nem adott választ.

Tordai úgy fogalmazott,

megoldások helyett Orbán Viktor egyetlen dolgot mutatott be: hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről.

Szerinte Orbán felelőtlenül cselekedett, amikor nem ezekről a kérdésekről beszélt, és az előadásról úgy látja, az nem a jövő megnyeréséről, hanem a pillanat uralásáról szólt.

Ezután kifejtette, hogy a Fidesz–KDNP közel másfél évtizedes kormányzása alatt szerinte milyen hibákat követett el a kormányfő: a legfontosabb közszolgáltatások, az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer „néhol lassú elsorvasztásával, néhol gyors ütemű szétverésével” találkozni, felszámolja a demokráciát, miközben ezzel egy időben a gazdaságot a politika alá rendeli, ami végső soron szerinte „a regionális vetélytársaktól való mind látványosabb lemaradásával jár”.

írását Tordai Bence úgy zárja, hogy „a fideszes projekt legfeljebb hatalompolitikailag sikeres, de társadalmilag, gazdaságilag és környezeti szempontból teljes kudarc”,

majd Orbán szemére veti, hogy szerinte az ország problémái helyett „úgy tesz, mintha arra lenne hivatott, hogy Európa és a világ problémáit is komoly hatalmi tényezőként kezelje”, miközben a Párbeszéd társelnöke szerint nem az – szerinte Nyugat és Kelet közötti híd helyett keletről „hasznos hülyének”, nyugatról pedig „az Európa gazdasági perifériájára csúszó ország korrupt és opportunista” vezetőjeként tekintenek rá.

LMP: Orbán előadásának kevés köze volt a magyar valósághoz

A Lehet Más a Politika (LMP) Facebook-oldalára feltöltött, név nélküli közleményt úgy kezdte az ökopárt, hogy Orbán vélhetően egy korábbi beszédét mondta el, mivel szerintük a magyar valósághoz nem sok köze volt a miniszterelnök előadásának. Mint írják, véleményük szerint ilyen beszédet visszavonult politikai vezetők szoktak tartani, nem pedig egy olyan miniszterelnök, akinek „az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találnia”.

Az LMP szerint „Orbán Viktor termelési jelentésével szemben” a magyar gazdaság nem állt saját lábra 2010 után, hanem végtelenül kiszolgáltatottá vált – szerintük ez is a bizonyítéka, hogy a jelenlegi válságot leginkább a magyar emberek szenvedik meg. Az LMP szerint ennek oka a kormány elhibázott gazdaságpolitikája, ami a nyugati tőke mellett az orosz energiának a behozatalára épül, ezektől függ a magyar gazdaság – vélik.

Ezután a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakra térve a párt arról ír, hogy az is további függő helyzetbe kényszerítené az országot.

Mint fogalmaztak, „ez – a miniszterelnök szavaival élve – történelmi mértékű tévedés, mert az akkumulátorgyarmatosítás valójában nem más, mint a jövőnk és a függetlenségünk feláldozása rövid távú politikai célok érdekében” – zárul az ökopárt közleménye. 

Jobbik: Orbánnak a nemzeti érdek helyett a hatalom megtartása az első

A jobboldali Jobbik – Konzervatívok közleménye szerint Orbán Viktor továbbra is átverné a magyarokat, és szerintük alkalmatlan az ország vezetésére. Ez véleményük szerint a rekordgyenge forintban, az Európa-bajnok inflációban és élelmiszerár-emelkedésben, illetve az egyre mélyülő megélhetési válságban látszódik.

Emellett a párt azzal is megvádolta a miniszterelnököt, hogy a rendszerváltás veszteseivé tette a magyarokat, letörve a bérüket, „miközben vendégmunkások százezreivel árasztja el hazánkat”.

E gondolatot azzal folytatják, hogy a párt szerint Orbánnak csak a hatalom számít, „aki Európa legkorruptabb miniszterelnökeként lopja el a magyarok pénzét”, és szerintük a miniszterelnök kivezetné az Európai Unióból az országot.

Szerkesztőségünknek elküldött közleményüket úgy zárják, ők nem kérnek egy ilyen kormányfőből, mert az sorscsapás Magyarország számára, ehelyett „normális béreket, normális életet” szeretnének a magyaroknak.

Jakab Péter: Orbán Viktor a hatalom bolondja

A korábbi Jobbik-elnök, azóta A Nép Pártján néven mozgalmat alapító Jakab Péter is reagált Orbán beszédére. Az egykori jobbikos szerint a kormányfőnek a legfontosabb a hatalom, amit a miniszterelnök beszédének első öt perce alapján állít.

Ezután az elmúlt 13 év román és magyar politikáját párhuzamba állítva arról beszélt a független parlamenti képviselő, hogy míg Romániában „jönnek-mennek” a miniszterelnökök, addig Orbán már 13 éve van hatalmon, majd eredményként ő azt látja, hogy a szomszédos országban kisebb az infláció, alacsonyabb az áfa, de a benzin és az élelmiszerek ára is. Legfontosabbként azt emelte ki,

ott a korrupt politikusokat börtönbe zárják. Nálunk meg kormányon vannak. És ennek az árát a nép fizeti. 13 éve.

Rövid közleménye végén úgy fogalmaz, hogy szerinte jobb 13 év alatt több miniszterelnök, mint „egy, aki korrupt és bolond. A hatalom bolondja”. Ezután az először a Momentum által felvetett ötlettel zárja gondolatát, hogy nyugati, amerikai mintára maximalizálják egy miniszterelnök mandátumát, ami két ciklusra szólhatna – igaz, azok az államfőkre vonatkoznak, nem a miniszterelnökökre.

Márki-Zay Péter: Munkára fel!

A 2023-as választáson közösen induló, hatpárti ellenzéki összefogás bukott miniszterelnök-jelöltje mindössze röviden kommentálta Orbán Viktor szavait. Gondolatát arra húzta fel, hogy a 2010 óta miniszterelnöki posztot betöltő Orbán 2040-ig készül maradni.

Ha sürgősen nem váltunk rendszert, nem harcolunk ki új sajtó- és médiatörvényt, új választási rendszert, akkor nyakunkon is marad. Munkára fel!

– zárta rövid Facebook-bejegyzését a hódmezővásárhelyi polgármester.

Rovatok