Index Vakbarát Hírportál

A keresztény hit és a hazaszeretet győzelme volt a nándorfehérvári diadal

2023. július 22., szombat 13:42

Simicskó István szerint Nándorfehérvárnál, amikor a magyarok győzelmet arattak az akkori világ legerősebb hadseregével szemben, bebizonyították, hogy a történelmi helyzetek mindig meghozzák a magyarság legjavát.

A KDNP frakcióvezetője szombaton, a XVIII. Nándorfehérvári Emléknapok megnyitóján ismertette,

annak ellenére, hogy a nemzetközi környezet nem volt túl kedvező, Európa egymással hadakozott, miközben az iszlám civilizációból érkeztek csapatok százezrével a Balkán térségébe, és veszélyeztették Európát, a keresztény civilizációt.

Simicskó kiemelte, 1456. július 22-én a magyar hadsereg hetven évre megállította az oszmán törekvéseket. A magyar királyság volt az akkori keresztény Európa védőbástyája.

Hozzátette,

ha erős királyság van, ha erős államban élhetünk, ha a hitünk erős, a kereszténység megtartó erejét átérezzük, akkor képesek vagyunk ilyen diadalra, ilyen helytállásra.

Azt mondta, minden civilizációnak, amelyet emberek hoztak létre, a vallás az alapja. Ha a vallási talapzatot nem erősítik meg a benne élők, akkor előbb-utóbb a hanyatlás útját fogja járni, és lejtőre kerül az adott civilizáció.

A frakcióvezető hangoztatta, „ezt érezzük és ezt látjuk most Brüsszel migránspolitikájában, a háború megítélésében és sok minden másban is”.

Kijelentette, az Európai Unió jelenleg az önfeladás útját járja, azok a vezetők, akik Brüsszelben döntéseket hoznak, nem tudják vagy nem akarják megújítani a kereszténységet.

Úgy fogalmazott,

az iszlám civilizáció növekvő fázisban van, a kereszténység pedig nem tud megújulni, ezért kellene a józan észnek és a bölcsességnek visszatérnie az európai politikába.

Simicskó István beszédében II. János Pál pápát is idézte, aki azt mondta, az európai kereszténység akkor tud ismét megújulni, megerősödni, hogyha mindkét tüdőlebenyével lélegzik: a keleti, ortodox kereszténységgel és a nyugati kereszténység egyetemességével is.

Rovatok