Index Vakbarát Hírportál

A történelmi energiaválság sem rengette meg a Fidesz támogatottságát

2023. július 25., kedd 09:59

Az IDEA Intézet 2023. június 28. és július 19. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye azt mutatja, hogy a nyár közepén továbbra is a pártpreferenciák érdemi változásnélkülisége a jellemző – írta legfrissebb elemzésében az IDEA Intézet. Emlékeztetnek arra, hogy ahogy egy hónapja, így most sem regisztrálható egy százalékpontnál nagyobb támogatottságváltozás.

A teljes választókorú népesség kategóriájában a legnagyobb támogatottsággal a Fidesz–KDNP rendelkezik (30 százalék), a második a Demokratikus Koalíció (12 százalék). Őket követi a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék) és a Momentum Mozgalom (5 százalék).

Szinte ugyanilyen sorrend mutatható ki a biztos szavazó pártválasztók körében, ahol

a 48 százalékos Fideszt a 20 százalékos DK, majd 8-8 százalékos Momentum és Mi Hazánk követi.

Az IDEA Intézet július közepén készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi: a Fidesz támogatottsága nem változott a teljes, választókorú népesség körében. A kormányzópártra július folyamán a választókorú népesség 30 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékon áll.

Több egymást követő mérés tükrében megállapítható, hogy a Fidesz stabilizálta támogatottságát, jelentős gazdasági-politikai változásnak vagy krízisnek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a pártnak további lemorzsolódással kelljen számolnia

– olvasható az IDEA Intézet felmérésében.

A kutatás szerint az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalanok vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya szintén változatlan, 34 százalék.

Nagy bajban az ellenzék?

Az IDEA Intézet mérése szerint az ellenzéki oldalon önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe, sorrendben: a Demokratikus Koalíció (12 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (6 százalék), a Momentum Mozgalom (5 százalék), valamint az MKKP (5 százalék).

A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt, így az LMP (2 százalék), az MSZP (2 százalék), a Jobbik (1 százalék) és a Párbeszéd (1 százalék) támogatottsága alapján messze állnak az önálló bejutás esélyétől. 

A biztos szavazó, pártot választók körében a mikropártok közül az MSZP, a Jobbik és az LMP is két százalékon áll, míg a Párbeszéd egyszázalékos támogatottsággal rendelkezik.

Elemzésük szerint ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt (20 százalék). Utóbbit 8-8 százalékkal a Mi Hazánk és a Momentum Mozgalom követi, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a biztos szavazó, pártot választók 6 százaléka támogatja.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Michael Gruber / Getty Images)

 

Rovatok