Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Magyarországnak harcolnia kell

2023. július 25., kedd 16:57

Elképesztő vezetői válság van Brüsszelben, az elmúlt másfél év és a háború hatásai egyre tisztábban láthatóak – mondta Orbán Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

A miniszterelnök politikai igazgatója Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elemezve kiemelte: nem lehet tagadni, hogy a háború vesztesei között ott van Európa és az Európai Unió. A gazdasági számok egyértelműek: Németország recesszióba fordult, az ipar leépülése megkezdődött, az infláció az egekben – sorolta a politikus. Ebből a vezetési válságból minél előbb ki kellene keverednie Brüsszelnek, és ebből a szempontból a jövő év kulcsfontosságú lesz – utalt a jövő évi európai parlamenti választásokra.

Orbán Balázs reményét fejezte ki, hogy lesz esély egy másfajta, jóval kiegyensúlyozottabb megközelítésre. Magyarországnak törekednie kell szövetségesek keresésére Európán belül és a világon mindenütt – fogalmazott. Majd kitért arra is, hogy Magyarországnak továbbra is „harcolnia kell”, az európai vitákba nem érdemes feltett kézzel belemenni.

Egyensúly, ne háború

Magyarország legfontosabb erejét abban látta, hogy a nagy ügyekben rendszeresen „szondázzák” a népakaratot, amiben feszültség van, több millió magyar állampolgár nyilvánít véleményt. Ezt a véleményt a magyar kormánynak kötelező képviselnie. Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában rámutatott: nagyon veszélyes időszakba érkeztünk, nemcsak a szomszédban dúló háború miatt, hanem amiatt is, mert a két nagyhatalom – az Amerikai Egyesült Államok és Kína – vetélkedése meghatározó lesz a következő évtizedekben.  

A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy hegemón, aki egyedül uralja a világrendet és van egy másik feltörekvő ország, akkor a kettejük viszonya alakulhat konfliktusok mentén és alakulhat békésen.

Majd úgy fogalmazott, ezt egyelőre nem látjuk, hogyan alakul. Szerinte Európa és Magyarország érdeke, hogy a két nagyhatalom közötti új egyensúly ne háborús körülmények között alakuljon ki, hanem békés együttműködés keretében. Hangsúlyozta:

egész Európának a következő években erre a politikai rendszerre kellene felfűznie a gondolkodását.

Orbán Balázs úgy vélte, hogy Magyarország számára a béke szorgalmazása és a békés világkereskedelem propagálása lehet az a külpolitikai „kitörési pont”, amin keresztül a nemzeti céljainkat is el tudjuk érni. Európa szerepét illetően is van egyfajta megosztottság, vannak, akik azt mondják, hogy az Egyesült Államok segéderejeként kellene működni, ugyanakkor a magyar és francia álláspont arról szól, hogy Európának önálló pólusként kellene viselkednie, és egyfajta közvetítő szerepet kellene betöltenie.

Szeretettel várjuk valamennyi ország vezetőjét

A jövő júliusra várt itthoni gazdasági fordulatról elmondta: most a legfontosabb, hogy megvédjék az eddigi eredményeket, a 2024-es költségvetési tervek ezt biztosítják. Továbbra is lesz teljes foglalkoztatottság, megvédik a nyugdíjak reálértékét, a rezsicsökkentést, és Európában a legtöbbet fordítják családtámogatásra – sorolta, majd hozzátette: ez a körülöttünk lévő negatív tendenciák – az orosz-ukrán háború, az elhibázott szankciós politika – miatt sokkal több költségvetési forrást igényel, mint korábban, és mint amit szeretnének.

A kormányfő Tusnádfürdőn arra utalt, azt remélik, ebben fordulat lesz a következő hónapokban, a költségek lefelé mennek, a gazdaság újraindításával több forrás áll rendelkezésre, és tovább tudnak lépni. Rövid távon védekeznek és hosszabb távon újra egy offenzív időszakot készítenek elő

– jelezte Orbán Balázs, majd a román fél által a tusnádfürdői beszéd előtt átadott demarsról elmondta: a mi álláspontunk az, hogy nagy szeretettel várjuk valamennyi ország vezetőjét, itt olyan helyzet van, hogy mondhatnak, amit szeretnének, és „erre a szabadságra mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk, szívesen ajánljuk figyelmébe másoknak is” – összegezte az MTI.

(Borítókép: Orbán Balázs. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok