Index Vakbarát Hírportál

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

2023. július 26., szerda 20:02

Szerda este 20 órakor hirdették ki az idei felsőoktatási felvételi ponthatárait, amit a felvi.hu hozott nyilvánosságra, a számok a hivatalos eredményváró rendezvények kivetítőin is megjelentek. Sokaknak, akik ehhez megadták az elérhetőségüket, a telefonjukra meg is érkezett az értesítés arról, hogy sikerült-e bejutni a megjelölt szakokra. A legtöbben itthon közgazdász- és bölcsészképzésre jelentkeztek.

A várva várt felsőoktatási ponthatárokat július 26-án este 20 órakor hozta nyilvánosságra a felvi.hu, több száz középiskolai diák a hivatalos Pont Ott Parti eredményváró rendezvényen értesült arról, hogy továbbtanulhat-e a vágyott főiskola vagy egyetem megjelölt szakán. 

Bár idén eltörölték a központi 280-as minimumponthatárt, a legnépszerűbb intézményekbe 2023-ban sem lehetett 400 pont alatt bekerülni, a Corvinuson és az Óbudai Egyetemen ennél alacsonyabb eredményekkel hiábavaló volt a jelentkezés. Ebben az évben ráadásul 30 százalékkal többen akarnak továbbtanulni, a ponthatárokat pedig a férőhelyek számából kiindulva aszerint határozták meg, hogy hányan és milyen eredményekkel jelentkeznek az adott képzésre. 

Íme a várva várt ponthatárok 2023-ban

A felvi.hu oldalán a most nyilvánosságra hozott ponthatárokat intézményre és szakokra bontva is meg lehet nézni. A magyar nyelvű államilag támogatott alapképzések nappali tagozatán a legnépszerűbb szakok pontszámai a következők szerint alakultak a közkedvelt egyetemeken: 

Gazdálkodás és menedzsment

Kereskedelem és marketing

Pszichológia

Jogász

Mérnökinformatikus

Ápolás és betegellátás

Nemzetközi gazdálkodás

Pénzügy és számvitel

Kommunikáció és médiatudomány

Programtervező informatikus

Akiknek most egy általuk megjelölt szakra sem sikerült felvételt nyerniük, még van lehetőségük a hamarosan induló pótfelvételin vagy az őszi érettségin és a keresztféléves felvételin részt venni, tehát nem kell egy évet várniuk egy újabb esélyre. Tavaly csaknem hatezren jutottak be felsőoktatási intézménybe a pótfelvételi keretében, közülük valamivel több mint kétezren államilag finanszírozott képzés keretében folytathatták tanulmányaikat. 

A ponthatárok kihirdetése után pedig az albérletekért is megindul a roham az egyetemi városokban. Arról, hogy milyen költségekkel számolhatnak azok a hallgatók, akik valamilyen okból nem jutnak kollégiumi férőhelyhez, korábban itt írtunk. 

Vidéki egyetemek a dobogón

Míg tavaly 99 192-en, idén már 126 449-en nyújtották be felvételi jelentkezésüket, közülük több százan a Budapest Parkban várakoztak a ponthatárok kihirdetésére, de Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban is rendeztek Pont Ott Partit. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár közlése szerint a vidéki egyetemeken is emelkedett a felvételizők aránya, a diákok 43 százaléka már nem budapesti felsőoktatási intézménybe akar bekerülni. 

A legtöbben az elmúlt évekhez hasonlóan idén is az ELTE-re jelentkeztek, ez 17 829 pályázót jelent, a második legnépszerűbb a Debreceni Egyetem volt 11 351 felvételizővel, a sorban a harmadik 9015 fővel a Szegedi Tudományegyetem.

A legtöbben, 36 313-en gazdaságtudományi területen akartak továbbtanulni, a második legnépszerűbbnek 26 879 jelentkezővel a bölcsészképzések bizonyultak, tanárként vagy tanítóként a múlt évhez képest 1600-zal többen,hatezren  akartak diplomát szerezni. A sorban a harmadik a műszaki terület 19 179 jelentkezővel. 

2022-ben ide volt a legnehezebb bejutni

A legmagasabb ponthatár tavaly a jogászképzésen volt: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 479. A második legmagasabb ponthatár a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakán volt, ahova 478-as pontszámmal lehetett felvételt nyerni. Szintén jogászképzés került a dobogó harmadik fokára: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az adott szakra 466-os pontszámmal lehetett bejutni.

Egyetlen helyre lehet csak felvételt nyerni, mégpedig a megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a jelentkező elérte a megállapított ponthatárt. 

Ezt a következők alapján határozzák meg: 

Ez utóbbi az önköltséges és az ösztöndíjas felvehető hallgatók összlétszámát jelenti. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok