Index Vakbarát Hírportál

Itt jelennek meg a felsőoktatási ponthatárok

2023. július 26., szerda 07:10

Szerda este 20 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. A diákoknak Budapesten és az ország több nagyvárosában ponthatárváró rendezvényeket tartanak.

Július 26-án hirdetik ki az idei felvételi ponthatárokat, ezen a napon országszerte több helyszínen Pont Ott Partit is tartanak. A legnagyobb szabású rendezvény a fővárosban a Budapest Parkban lesz, ahol szerdán 15.00-tól fogadják a felvételi eredményt várókat.

ESTE 20.00-KOR HOZZÁK NYILVÁNOSSÁGRA A FELVI.HU OLDALÁN A BEJUTÁSHOZ SZÜKSÉGES PONTSZÁMOKAT, AMIK EZZEL EGY IDŐBEN A HIVATALOS EREDMÉNYVÁRÓ RENDEZVÉNYEK KIVETÍTŐIN IS MEGJELENNEK.

Ez az első év, mikor már nem lesz központi 280-as minimumponthatár, a hiányszakmákban az informatikus- és ápolóképzésen lehet ezzel kalkulálni. A Corvinusra és az Óbudai Egyetemre 400 pont alatt továbbra sem lehet bejutni, ugyanakkor a tavalyiakból kiindulva a legnépszerűbb egyetemekre és szakokra ez alatt a határérték alatt szintén lehetetlen bekerülni.

Ebben az évben ráadásul 30 százalékkal többen akarnak továbbtanulni, a ponthatárokat pedig a férőhelyek számából kiindulva aszerint határozzák meg, hogy hányan és milyen eredményekkel jelentkeznek az adott képzésre. Aki az utolsó pillanatokban is bizonytalan a pontszámait illetően, az Eduline kalkulátorán még a hivatalos értesítés előtt számolgathat. 

Ezekben a városokban lesz pontváró

A ponthatárok kihirdetését a felvételizők idén sem csak a budapesti helyszínen kísérhetik figyelemmel, több vidéki városban – Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban – is lesz Pont Ott Parti. A szervezők felhívták a figyelmet, hogy az eredmények kihirdetéséig a rendezvényeken való részvétel ingyenes, de sok helyen regisztrációhoz kötött, ezért érkezés előtt érdemes az adott esemény közösségimédia-felületén tájékozódni, ahol a részletes programról is információt adnak. 

A ponthatárváró eseményeken népszerű könnyűzenei előadók lépnek fel, továbbá számos felsőoktatási intézmény információs pulttal várja az érdeklődőket, ahol tájékoztatást kaphatnak a felvételi és pótfelvételi eljárásról, az állami ösztöndíjakról, az egyetemi életről, számos továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségről is. 

Egyre népszerűbbek a vidéki egyetemek

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, sms-ben is értesítést kaptak az eredményekről. A felvi.hu-n megjelent tájékoztató szerint előfordulhat, hogy az sms csak később érkezik meg, a szolgáltatóknak ilyenkor ugyanis rendkívül nagyszámú üzenetet kell kiküldeniük.

Míg tavaly 99 192-en jelentkeztek felsőoktatási képzésre, az idén ez a szám 126 449-re emelkedett. Az első diplomaszerzésre jelentkezők száma 100 ezerre nőtt, tavaly 74 ezer volt, mindez 34 százalékos emelkedést jelent – közölte Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár.

A diákok háromnegyede itthon állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait. 

Jelentős volt a létszámemelkedés a gazdasági-társadalmi szempontból fontosabb képzési területeken, például a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon.

Az államtitkár közlése szerint a vidéki egyetemeken is emelkedett a felvételizők száma, a hátrányos helyzetű településekről is többen szeretnének továbbtanulni, mint a múlt évben. A jelentkezők 57 százaléka Budapestre, 43 százaléka vidéki intézménybe szeretne bejutni, ez az arány tavaly 60-40 százalék volt. 

Egyetlen helyre lehet bejutni

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező az általa megjelölt melyik képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Szinte változatlan a legnépszerűbb képzési területek sorrendje, idén csak az agrárképzés került előrébb – a művészetit hátrébb sorolva – a felvételizők top 10-es listáján: 

Gazdaságtudományi képzések

Bölcsészettudományi képzések

Műszaki képzések

Pedagógusképzések

Társadalomtudományi képzések

Orvos- és egészségtudományi képzések

Informatikai képzések

Jogi képzések

Agrárképzések

Művészeti képzések

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre jelentkeztek a legtöbben, 17 829-en, ami 16 százalékkal meghaladja a múlt évben az intézménybe felvételizők számát, közülük a legtöbben a gazdaságtudományi képzések iránt érdeklődtek. Az országban a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a jelentkezők számát tekintve a Debreceni Egyetem, ahova a 2023. szeptemberi képzésekre 11 351-en pályáztak, ezt a Szegedi Tudományegyetem követi 9015 jelentkezővel. Ehhez képest a szeptemberben kezdődő tanévben az államilag finanszírozott képzésre felvehetők keretszáma az ELTE-n 12 580, a DE-n 7494, az SZTE-n 7417 fő. 

2022-ben ide volt a legnehezebb bejutni

A legmagasabb ponthatár tavaly a jogászképzésen volt: az Eötvös Loránd Tudományegyetemre 479-es. A második legmagasabb ponthatár a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakán volt, ahova 478-as pontszámmal lehetett felvételt nyerni. Szintén a jogászképzés került a dobogó harmadik fokára: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az adott szakra 466-os pontszámmal lehetett bejutni.

A negyedik legmagasabb pontszámot annak kellett elérnie 459-cel, aki a Corvinus Egyetem kommunikáció- és médiatudomány államilag finanszírozott képzését jelölte meg, ezt 455-ös ponthatárral követte a sorban ugyanitt a gazdálkodás és menedzsment szak. Az ELTE pszichológia szakra volt a 6. legmagasabb ponthatár az egyetemi képzések között, 452 pontnál húzták meg a határt. A Pázmány pszichológia szak 447-es ponthatárral a hetedik legnehezebb bekerülést jelentette, majd az SZTE jogász 436-tal és a PTE pszichológia következett 435-ös limittel. Az ELTE kommunikáció szakán volt országos szinten a 10. legmagasabb a ponthatár, ide 434-es értékkel lehetett felvételt nyerni a 2022–2023-as tanévre.

A legalacsonyabb pontszámmal, 280-nal az ápolóképzésekre és a Neumann János Egyetem mérnökinformatikus szakára lehetett tavaly bejutni, ezt csak négy ponttal kellett meghaladnia annak, aki a Nyíregyházi Egyetemen akart programtervező informatikusnak tanulni. A további képzésekre lebontott 2022-es ponthatárokról korábbi cikkünkből lehet tájékozódni. 

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok